1. Welkom op het Hardware.Info Forum

  Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

  Notificatie sluiten

Hard Disk data totaal niet recuperbaar?

Discussie in 'SSD's, harddisks en opslagmedia' gestart door Tiptronic, 12 sep 2018.

 1. Tiptronic

  Tiptronic Senior Member

  Sinds:
  5 apr 2003
  Berichten:
  277
  Ik heb van een klant een Seagate harde schijf gekregen (7200.12 model) voor herstel/data recup, met een gekende probleem waarbij de 1TB harde schijf ineens als een 3.86GB harde schijf wordt gezien. Een harde schijf dat dus nog gezien wordt en werkt. Nu heb ik de harde schijf al naar de 5 grootste data recuperatie bedrijven gestuurd in de Benelux en telkens was het antwoord, dat ze het niet kunnen. Mijn vragen voor specifieke technische details over het probleem blijven onbeantwoord.

  Bij mijn weten is het toch gewoon onmogelijk om een gewone goede oude harde schijf met een gemagnetiseerde keramische plaat TOTAAL onleesbaar verwoest te krijgen zonder echt fysiek vernield te worden of heb ik te veel naar films gekeken? Willen ze gewoon niet de moeite doen om het plaat per plaat de data er af te lezen of is het mogelijk dat 1 of ander crash of elektronische storing het hele data op alle platen demagnetiseert en onleesbaar maakt?
   
 2. Forum m8

  Forum m8 Senior Member

  Sinds:
  30 jan 2006
  Berichten:
  10.883
  Als de drive encrypted is en de controller is het hoekje om...?

  Hamvraag is natuurlijk hoeveel je / de klant er voor over heeft om de data terug te krijgen. Als centen niet het probleem zijn… waar is dan de backup?
   
 3. nutty

  nutty Senior Member

  Sinds:
  10 okt 2009
  Berichten:
  2.547
  Als de platters in de standaard behuizing zitten (dus metaal),lijkt het nij bijna onmogelijk om de data te wissen.
  Maar misschien vergis ik me,en is het als het veld maar sterk genoeg is,wel mogelijk.
  Als de indeling niet meer klopt is denk ik wel de Low level format naar de filistijnen.
   
 4. Tiptronic

  Tiptronic Senior Member

  Sinds:
  5 apr 2003
  Berichten:
  277
  Er zat helemaal geen encryptie op en geld is helemaal geen probleem (het gaat om iemand van een bouwbedrijf). Dus iemand die geen idee had dat er soms dingen fout gaan met computers :p en nu met een gigantisch probleem zit dus met al die essentiële verdwenen facturen. Harde schijf zat nog in volle behuizing onaangeraakt sinds oem productie. De computer werkt nu perfect verder met een andere harde schijf, dus er was geen catastrofale stroomprobleem in de pc/psu. Ik kan het gewoon niet vatten dat dit onoplosbaar is. Ik zou zoiets eerder van een SSD verwachten.
   
 5. eismc2

  eismc2 Senior Member

  Sinds:
  22 mrt 2017
  Berichten:
  2.137
  @Tiptronic
  Ik denk dat je klant in de toekomst veel meer heeft aan goed advies nu, over het maken van backups (bouwvakker of niet).
   
 6. joz

  joz Senior Member

  Sinds:
  24 apr 2006
  Berichten:
  4.273
  Wat dergelijke data bedrijven meestal doen is vervangen van kapotte onderdelen zoals de leeskop, de printplaat etc. Of als het niet fysiek kapot is, dan zit de oplossing in software. Zelf ervaring met Stellar, die deden best aardig werk.
  Echt fysiek uitlezen van de schijven zelf, vereist ongelofelijk dure en gespecialiseerde apparatuur. Waarschijnlijk beschikken de bedrijven die je tot dusver hebt gecontacteerd daar niet over, of hebben ze dergelijke specialisme niet in huis.Welke bedrijven zijn dit?
  LTT had laatst wel een aardig videotje hierover, maar dat is dus wel van een niveau dat Stellar ook gaat doen, en in sommige situaties niet toereikend;
  https://linustechtips.com/main/topic/966631-dont-waste-1000-on-data-recovery/
   
  Tiptronic vindt dit nuttig.
 7. Tiptronic

  Tiptronic Senior Member

  Sinds:
  5 apr 2003
  Berichten:
  277
  Eerst bij datarecuperatie.be in Ieper, dan enkele bedrijven in Turnhout, Antwerpen en Nederland (datarecoverynederland.nl) die 90-95% recup garantie gaven. De namen lijken allemaal op mekaar dus ben ik meeste vergeten en vind ik niet direct terug, maar welke bedrijf heeft wel het gespecialiseerde apparatuur om het op plaat niveau af te lezen? Ik had verwacht dat ze dat allemaal hadden, blijkbaar niet dus. Hebben ze dat bij Stellar wel? Of waar in Europa hebben ze zoiets?

  Advies voor de toekomst heeft die nu wel. Klant kende ik voor zijn probleem niet, dus advies kon ik hem niet eerder geven. In elk geval is dat niet echt on topic..
   
 8. seb83

  seb83 Senior Member

  Sinds:
  31 okt 2016
  Berichten:
  1.337
  WEBPC en WhiteSnake vinden dit nuttig.
 9. eismc2

  eismc2 Senior Member

  Sinds:
  22 mrt 2017
  Berichten:
  2.137
  Je hebt ons niet al te veel info omtrent het specifieke HDD model nummer gegeven, anders dan het toerental.
  We zitten hier tenslotte wel op een hardware informatie forum, waardoor we je gerichtere advies kunnen geven en jij op jouw beurt kunt ontvangen. :)
  De bedrijven die je tot op heden niet verder hebben kunnen helpen, hebben mijns inziens alleen je tijd en wellicht wat geld verdaan.
  Je spreekt over een klant, waarbij ik veronderstel dat je zelf een bedrijf hebt of bent. Ik sprak over advies nu, wat dus wel on-topic is.
  Er zijn natuurlijk bedrijven genoeg te noemen (waarbij google je beste vriend kan zijn) die de specifieke hulp die je nodig hebt, zoals data-recovery, voor je kunnen oplossen. Soms zal je daar grensoverschrijdend in moeten denken, simpelweg omdat lokale services veelal niet de gespecialiseerde apparatuur en/of expertise in huis hebben.
  Wat er zoal omgaat binnen dit soort bedrijven kan je bijv. hier zien.

  Je zou https://datarecovery.lc-tech.co.uk/ eens een mailtje kunnen sturen en je probleem voorleggen. Het bedrijf is gevestigd in Nottingham NG1 2FZ UK.

  Een ander is https://www.300dollardatarecovery.com/
  Gevestigd in California, USA

  Met beiden heb ik een zeer goede ervaring, maar besef dat het geen maatstaf voor een ander hoeft te zijn.
   
 10. WEBPC

  WEBPC Senior Member

  Sinds:
  28 okt 2016
  Berichten:
  1.256
  Als je echt wil zorgen dat de data veilig is, lijkt dit me de allerbeste oplossing. Niet dat andere bedrijven slecht zijn hoor.

  @seb83 Waar haal je eigenlijk vandaan dat het 850 kost?
   
  Laatst bewerkt: 14 sep 2018
 11. seb83

  seb83 Senior Member

  Sinds:
  31 okt 2016
  Berichten:
  1.337
  Ik had het formulier alvast ingevuld en dan krijg je direct een prijsopgave. Je krijgt je data trouwens terug op een 4TB schijf die je mag houden :)
   
  WEBPC vindt dit nuttig.
 12. LaCrimosa

  LaCrimosa Senior Member

  Sinds:
  20 mrt 2012
  Berichten:
  1.883
 13. WEBPC

  WEBPC Senior Member

  Sinds:
  28 okt 2016
  Berichten:
  1.256
  Doe dit zeker niet. (zomaar)
  Als je een mirror van de schijf hebt gemaakt, en je probeert (op de mirror!) dan dat soort programma's, prima. Maar een mirror maken is geen optie met dit defect.
  Zonder mirror er gewoon vanaf blijven. Goede kans dat je met zulke software je kansen op recovery alleen maar kleiner maakt.
  Fototjes op de schijf van oma, prima. Belangrijke bedrijfsgegevens moet je net even anders mee om gaan.
   
  Laatst bewerkt: 18 sep 2018
 14. nutty

  nutty Senior Member

  Sinds:
  10 okt 2009
  Berichten:
  2.547
  Erg informatief!
   
 15. WEBPC

  WEBPC Senior Member

  Sinds:
  28 okt 2016
  Berichten:
  1.256
  ...
   
  Laatst bewerkt: 18 sep 2018
 16. kuipers66

  kuipers66 Member

  Sinds:
  8 dec 2008
  Berichten:
  53
  Great video