1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

Hulp, hardware-layout nieuw laptop toetsenbord

Discussie in 'Toetsenborden, muizen en overige invoerapparaten' gestart door qntn, 31 jan 2019.

  1. qntn

    qntn Member

    Sinds:
    31 jan 2019
    Berichten:
    3
    Hi,

    Na het perrongeluk morsen van koffie over mijn laptop( ASUS S551L), gaven een aantal toetsen van het (interne-)toetsenbord geen signaal terug. Deze heb ik geprobeerd schoon te maken echter zonder resultaat.

    Daarom had ik het volgende nieuwe toetsenbord besteld:
    https://nl.aliexpress.com/item/Genu...23066242.html?spm=a2g0z.search0301.4.6.LUlM5i

    Na het installeren van het nieuwe toetsenbord kreeg ik vanuit elke toets wel een signaal maar niet het gewenste karakter, dit dacht ik softwarematig wel op te kunnen lossen door het kiezen van een andere layout. Dit lukte jammer genoeg niet omdat verschillende toetsen meerdere karakter signalen "triggeren".

    Als gevolg hiervan heb ik toch even de twee toetsenborden naast elkaar gelegd en verschillen de modellen wel degelijk van elkaar (zie bijlages). Mijn vraag is of ik ondanks deze verschillen de hardware zo kan configureren dat deze wel geschikt is voor de laptop of moet ik een nieuw toetsenbord aanschaffen.

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    qntn old_opt.png new_opt.png
     
    Laatst bewerkt: 31 jan 2019
  2. JB56

    JB56 Senior Member

    Sinds:
    23 jan 2016
    Berichten:
    807
    Hm, over welke software heb je het dan? Heb je al in Windows een ander land gekozen? Zo te zien aan de afkortingen is het nieuwe toetsenbord de US-layout en het oude de internationale layout.
     
  3. qntn

    qntn Member

    Sinds:
    31 jan 2019
    Berichten:
    3
    Ha JB56, allereerst dank voor de reatcie!
    Ik heb via windows verschillenden talen-layouts geprobeerd, hierdoor worden er wel andere karakters aangeslagen. Het valt op dat als ik bijvoorbeeld de 'a' in typ dat er dan '`a' wordt teruggegeven of, 'd' geeft '=d'. Hierdoor worden er dus twee signalen aangeslagen en lijkt een verandering in layout niks te helpen.
     
  4. JB56

    JB56 Senior Member

    Sinds:
    23 jan 2016
    Berichten:
    807
    Dat is wel vreemd. Ik ken geen landenkeuze waarbij meerdere karakters in één aanslag worden weergegeven. Kan het zijn dat je driver nog opties voor het toetsenbord heeft?
    Nu ik naar de advertentie kijk, lijkt het er op dat het toetsenbord een refurbished exemplaar is. Mogelijk is dat defect?
     
  5. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    11.063
    Die ' en de a liggen volgens mij naast elkaar qua ASCII code

    Lekkende matrix ergens?

    Ben je trouwens ook van fysieke layout veranderd? Van kleine linkershift naar grote linkershift?
     
  6. qntn

    qntn Member

    Sinds:
    31 jan 2019
    Berichten:
    3

    De toetsen zijn hetzelfde dus de fysieke layout is niet veranderd.
    Inmiddels heb ik geprobeerd naast windows een ubuntu sessie te starten vanuit een boot-usb en daar krijg ik hetzelfde resultaat (zie video).

    Een extern toetsenbord er aan hangen fungeert wel gewoon normaal.