1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

Nieuwe harde schijf, hoe alles overzetten?

Discussie in 'Beginnersvragen' gestart door Pudish, 1 mrt 2011.

  1. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    Beste hardware.info leden,

    Ik heb binnenkort een nieuwe harde schijf ter vervanging van mijn oude. Ik vroeg mij dus af, hoe ik alles op die nieuwe harde schijf zet? Hoe moet ik mijn Windows (OEM) op die nieuwe harde schijf zetten? En al mijn games, muziek, programma's?
    Moet ik alles gewoon kopiëren? Of moet ik het anders doen?

    Alvast bedankt, Pudish.
     
  2. Hypertorque

    Hypertorque Senior Member

    Sinds:
    25 nov 2007
    Berichten:
    383
    Norton Ghost gebruiken of een ander programma om te klonen! Een fresh install is doorgaans nog het beste! Greetz Wilbert
     
  3. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    Fresh install? Alles opnieuw installeren en downloaden?
    En is zo'n programma als Norton Ghost legaal?
     
  4. Hypertorque

    Hypertorque Senior Member

    Sinds:
    25 nov 2007
    Berichten:
    383
    Norton Ghost is legale software! Handig als je een nieuw systeem wil neerzetten en je oude besturingsysteem of actieve partitie niet wil verwijderen.
     
    Laatst bewerkt: 1 mrt 2011
  5. Jezzeh

    Jezzeh

    Sinds:
    19 apr 2010
    Berichten:
    64
    Ik zou gewoon een clean install doen en alles opnieuw installeren, kosten 2 uurtjes extra maar is wel het beste
     
  6. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    Hoe doe ik dat dan juist? En moet ik dan alles opnieuw downloaden?
     
  7. mm1985

    mm1985 Senior Member

    Sinds:
    20 mrt 2010
    Berichten:
    1.921
    Het simpelste is je oude schijf even loskoppelen, nieuwe schijf inbouwen, Windows hierop installeren, oude schijf weer aansluiten. En je hebt weer de beschikking over je gedownloade data.
     
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2011
  8. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    Maar kan ik mijn Windows 2x installeren? Het is OEM.
    En de bedoeling is dat de oude harde schijf weggaat. Of bedoel jij dat ik alles van op mijn oude moet kopiëren?
     
  9. mm1985

    mm1985 Senior Member

    Sinds:
    20 mrt 2010
    Berichten:
    1.921
    Aangenomen dat je gewoon een Windows Installatie DVD hebt moet dit geen probleem zijn denk ik. Maar wellicht dat anderen meer verstand hebben hoe het zit bij "OEM".

    Nadat Windows op de nieuwe schijf hebt geïnstalleerd en de oude schijf weer aangesloten hebt kun je de gedownloade bestanden gewoon van de ene schijf naar de andere schijf kopiëren.
     
  10. Quercus

    Quercus Senior Member

    Sinds:
    20 aug 2004
    Berichten:
    5.999
    Een nieuwe HDD is in combinatie met een OEM versie geen probleem.
    Net als hierboven wordt gezegd, na installatie, maak 2 partities, de bestanden op de tweede partitie zetten. Ik zou de oude HDD wel blijven gebruiken als back-up schijf.
     
  11. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    Waarom twee partities?
     
  12. Quercus

    Quercus Senior Member

    Sinds:
    20 aug 2004
    Berichten:
    5.999
    Met W7 is het eigenlijk niet meer nodig, die maakt een kopie van de oude installatie (windows old) maar ik weet niet zeker of alles wel wordt bewaard.
    Op de ene Windows en alle programma's zetten en op de tweede partitie alle andere bestanden zoals muziek, foto's, films, office bestanden, alle gedownloade software en drivers.
     
  13. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    En dan gebruik ik mijn pc gewoon zoals nu, maar dan via een andere harde schijf?
     
  14. Quercus

    Quercus Senior Member

    Sinds:
    20 aug 2004
    Berichten:
    5.999
    Je hebt dan een soort van reserve schijf, waarop je data kunt zetten. In mijn geval heb ik één van mijn 4 schijven gedeeld. Iedereen in ons netwerk kan van deze schijf gebruik maken. Bestanden op zetten, of vanaf streamen. Mijn Windows schijf heb ik niet gedeeld, dat vind ik iets veiliger.
     
  15. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    Maar dan heb ik twee keer Windows staan? Dat kan toch niet?
     
  16. Quercus

    Quercus Senior Member

    Sinds:
    20 aug 2004
    Berichten:
    5.999
    Zodra je alles hebt overgezet kun je die oude Windows deleten
     
  17. mm1985

    mm1985 Senior Member

    Sinds:
    20 mrt 2010
    Berichten:
    1.921
    Je kunt zoveel WIndows installaties hebben op dezelfde PC als je wilt.

    Let er dan wel op dat je dan ook echt het volgende doet:
    "oude schijf even loskoppelen, nieuwe schijf inbouwen, Windows hierop installeren, oude schijf weer aansluiten."
    Anders wordt het misschien gecompliceerd als je de oude Windows wilt verwijderen (of de oude schijf definitief uit je PC wilt halen.)

    De nieuwe harde schijf zou ik voor de zekerheid aansluiten met de eerste sata poort. (Het maakt niet uit als de oude harde schijf dan niet meer terug verbonden wordt met precies dezelfde satapoort als waar hij eerst stond.)
     
    Laatst bewerkt: 3 mrt 2011
  18. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    En hoe haal ik alles van de oude af nadat het gekopieerd is?
     
  19. mm1985

    mm1985 Senior Member

    Sinds:
    20 mrt 2010
    Berichten:
    1.921
    Gewoon de oude harde schijf formatteren.
     
  20. Pudish

    Pudish

    Sinds:
    21 apr 2010
    Berichten:
    28
    En hoe doe je dat juist?