1. Welkom op het Hardware.Info Forum

  Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

  Notificatie sluiten

Online Drive hebben, hoe en wat?

Discussie in 'SSD's, harddisks en opslagmedia' gestart door KyriBoss, 30 mrt 2019.

 1. KyriBoss

  KyriBoss Member

  Sinds:
  20 aug 2013
  Berichten:
  28
  Beste Lezer,

  Ik heb een vraag, maar is mijn situatie: ik heb binnenkort geen toegang tot mijn online drives van google en microsoft, ik zoek daarom een andere oplossing.

  Ik wil een nas, die verbonden is aan het internet en dus mij toegang verleent tot mijn bestanden overal en op alles. Dit moet heel secuur zijn en dus goed beveiligd, maar ook erg toegankelijk en snel voor mij zijn. Dus ik heb iets nodig als een NAS, ik wil best zelf eentje maken maken, maar als het al voorgekauwd is door een andere bedrijf zoals synology of dergelijks, dan vind ik het ook prima. Dus mijn wenslijstje is:

  Zo snel mogelijk acces en gebruiksvriendelijk
  Veilig
  NAS moet veilig thuis zitten --> tenzij jullie een online bedrijf kennen die bestanden niet inleest, en goed beveiligd.
  Opslag hoeft niet meer dan 1 tb te zijn, als ssd-snelheid over ziggo complete (200/20) sneller is dan hdd-snelheid dan hoor ik dat graag.


  Ik hoor graag van jullie!!
   
 2. Gronaldo

  Gronaldo Senior Member

  Sinds:
  1 sep 2013
  Berichten:
  1.700
  Je geeft zelf de oplossing al, gewoon Synology NAS kopen.
   
 3. Enigma147

  Enigma147 Senior Member

  Sinds:
  19 apr 2009
  Berichten:
  203
  Met zigo 200/20 haalt je upload maximaal 2.4 MB per seconde, wat betekend dat een film van 5 gb meer dan 35 minuten kost om te downloaden.
   
 4. Moonie

  Moonie Member

  Sinds:
  27 feb 2017
  Berichten:
  37
  NAS is de oplossing, en je blijft baas over je spullen, het gehele online opslag gedoe is Peanuts gebleken, onlangs waren vele duizenden gebruikers al hun oudere fotos kwijt, omdat men ze daar niet langer bewaarde, anderen haalden er de stekker uit wegens niet genoeg opbrengst, en weg waren je bestanden.
   
 5. MSDOS Retro

  MSDOS Retro Senior Member

  Sinds:
  20 dec 2011
  Berichten:
  2.011
  Over welke opslagdiensen heb je het dan?
   
 6. magic4ce

  magic4ce Senior Member

  Sinds:
  15 okt 2010
  Berichten:
  4.180
 7. KyriBoss

  KyriBoss Member

  Sinds:
  20 aug 2013
  Berichten:
  28
  Thanks voor het advies, ik ga denk ik voor een synology of een qnap, (of een ander merk). Zal ik gezien mijn snelheid (ziggo 200/20) ssd's er in doen of hdd's?
   
 8. jurrian120

  jurrian120 Senior Member

  Sinds:
  26 aug 2011
  Berichten:
  2.823
  Als je veilig wilt neem je geen Qnap of Synology. Die hebben een een IP die direct ook aan het net hangt dus niet al te veilig. Het is niet ideaal als je hetzelfd apparaat direct aan het net hangt. Wat je beter kan doen is een NAS bouwen en FreeNAS nemen.

  Dit heeft alles gescheiden. Dus de FreeNAS beheers interface zit op een ander adres dan de NAS interface die je gebruikt om op afstand de data te benaderen (bijv Nextloud). Waarbij je bij Synology of Qnap een ip adres hebt voor alles en het afvangt doodmiddel van verschillende poorten.

  En een mooi feature van FreeNAS is dat je al die instanties draait in Jails (de naam zegt het al deels) alles werkt alleen binnen de jail.
  HDD's Waarom? SSD's slijten harder en zijn erg duur. Je zal zelfs met "langzame" HDD's tegen de limitatie van de netwerkpoort aan lopen.
   
 9. Gronaldo

  Gronaldo Senior Member

  Sinds:
  1 sep 2013
  Berichten:
  1.700
  Dit is een keuze, geen must. Bovendien zijn aanvullende beveiligingen beschikbaar.
  Voor specifieke functionaliteit/diensten van de fabrikant is het noodzakelijk, maar alternatieven zijn gewoon beschikbaar.
   
 10. division

  division Senior Member

  Sinds:
  22 okt 2017
  Berichten:
  1.900
  Ik zelf heb al langere tijd een qnap nas. Ben er erg tevreden over!
   
 11. joz

  joz Senior Member

  Sinds:
  24 apr 2006
  Berichten:
  4.397
  Als het echt veilig moet dan zou ik het niet in eigen beheer doen (aangezien het gevraagd word, schat ik in dat we niet te maken hebben met een professional network admin. Als dat wel zo is, word het verhaal direct anders uiteraard).
  Veiligheid staat en valt bij correcte configuratie, en het is vrij makkelijk iets werkends neer te zetten waar een beveiliging gat in zit, ook met NASsen van bekende merken.
  Het is dus een afweging; het risico nemen dat je zelf iets fout doet in de opzet, of het risico nemen dat een cloudprovider je data doorspit (wat me enigszins onwaarschijnlijk lijkt, als dit aan het licht komt kan je opdoeken als provider).

  Als je dan toch zelf wil klussen is het het slimst om je NAS niet direct aan het net te hangen, maar alleen te bereiken via een VPN tunnel. Dat is wel minder gebruiksvriendelijk, maar wel veiliger en zorgt bv dat simpele brute force dictionary attacks op de login van je NAS niet mogelijk zijn.