1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

RAID 5 failed, boostable: no. na vervangen HDD

Discussie in 'SSD's, harddisks en opslagmedia' gestart door Fighter01, 10 aug 2017.

  1. Fighter01

    Fighter01 Member

    Sinds:
    10 aug 2017
    Berichten:
    1
    hallo,

    ik heb een probleem,
    ik heb 4 schijven in raid 5 staan, zodat als er 1 kapot ging ik hem dus makkelijk kon vervangen.
    1 schijf ging dus kapot, nieuwe besteld en verwisseld.
    pc opnieuw opgestart en kon gelijk bij mijn schijf in windows. pc weer afgesloten en dichtgemaakt.
    pc weer opgestart en toen begon de ellende. kan niet meer in me Aparte schijf komen. ik gebruik die schijven voor opslag en wil graag de data bewaren.
    windows staat op aparte ssd.
    ik heb er niet al te veel verstand van hoe ik zit probleem moet oplossen. dus wil ik via deze weg op hulp vragen.

    SiSoftware Sandra

    Computer
    Model : OEM
    Serial Number : To Be Fille***********
    Chassis : Desktop
    Mainboard : ASRock Z77 Extreme4
    Serial Number : E80-2C0********
    BIOS : AMI (OEM) P2.70 11/28/2012
    Intel vPro : 8.01.00.1248
    Total Memory : 15.9GB DIMM DDR3

    Processors
    Processor : Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz (4C 3.8GHz, 3.8GHz IMC, 4x 256kB L2, 6MB L3)
    Socket/Slot : FC LGA1155

    Chipset
    Memory Controller : ASRock Core (Ivy Bridge) DRAM Controller 100MHz, 2x 8GB DIMM DDR3 1.33GHz 128-bit

    Memory Module(s)
    Memory Module : Corsair CML8GX3M2A1600C9 4GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-24 5-34-10-5)
    Memory Module : Corsair CML8GX3M2A1600C9 4GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-24 5-34-10-5)
    Memory Module : Corsair CML8GX3M2A1600C9 4GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-25 4-33-10-5)
    Memory Module : Corsair CML8GX3M2A1600C9 4GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-25 4-33-10-5)

    Video System
    Monitor/Panel : LG IPS277
    (1920x1080, 27.2")
    Video Adapter : 2x NVIDIA GeForce GTX 660 (5CU 960SP SM5.0 1GHz/1.25GHz, 384kB L2, 2GB 6GHz 192-bit, PCIe 3.00 x16)

    Graphics Processor
    CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 660 (960SP 5C 1GHz/1.25GHz, 384kB L2, 2GB 6GHz 192-bit)
    CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 660 (960SP 5C 1GHz/1.25GHz, 384kB L2, 2GB 6GHz 192-bit)
    OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 660 (960SP 5C 1GHz/1.25GHz, 80kB L2, 2GB 6GHz 192-bit)
    OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 660 (960SP 5C 1GHz/1.25GHz, 80kB L2, 2GB 6GHz 192-bit)
    Compute Shader Processor : 2x NVIDIA GeForce GTX 660 (960SP 5C 1GHz/1.25GHz, 384kB L2, 2GB 6GHz 192-bit)
    Compute Shader Processor : Intel(R) HD Graphics 4000 (128SP 16C 350MHz/1.15GHz, 320kB L2, 64MB DDR3 1.33GHz 128-bit, Integrated Graphics)
    OpenGL Processor : GeForce GTX 660/PCIe/SSE2 (2GB)

    Storage Devices
    ST1000DM 003-1CH162 (3TB, RAID5/SATA150, SCSI-4) : 3TB
    Seagate ST1000DM003-1CH162 (1TB, SATA300/600, 3.5", 7200rpm) : 932GB (E:)
    Seagate ST1000DM003-1CH162 (1TB, SATA300/600, 3.5", 7200rpm) : 932GB (F:)
    Samsung SSD 840 PRO Series (256GB, SATA600, SSD, SED) : 238GB (C:)
    HL-DT-ST BDDVDRW CH10LS28 (SATA150, BD-R, DVD+-RW, CD-RW, 4MB Cache) : N/A (D:)
    DTSOFT BDROM (Virtual) : N/A (H:)

    Logical Storage Devices
    Hard Disk (E:) : N/A @ Seagate ST1000DM003-1CH162 (1TB, SATA300/600, 3.5", 7200rpm)
    Hard Disk (F:) : N/A @ Seagate ST1000DM003-1CH162 (1TB, SATA300/600, 3.5", 7200rpm)
    Door systeem gereserveerd : 100MB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 840 PRO Series (256GB, SATA600, SSD, SED)
    Hard Disk (C:) : 238GB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 840 PRO Series (256GB, SATA600, SSD, SED)
    Optical Drive (D:) : N/A @ HL-DT-ST BDDVDRW CH10LS28 (SATA150, BD-R, DVD+-RW, CD-RW, 4MB Cache)
    Optical Drive (H:) : N/A @ DTSOFT BDROM (Virtual)

    Peripherals
    LPC Hub Controller 1 : ASRock Panther Point LPC Controller
    Audio Device : ASRock Panther Point High Definition Audio Controller
    Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
    Audio Device : Gigabyte GK106 HDMI Audio Controller
    Audio Codec : nVidia GeForce 6800 [NV40.1]
    Serial Port(s) : 1
    Disk Controller : ASRock ICH8R (ICH8) SATA RAID Controller
    Disk Controller : ASRock Asmedia 106x SATA Controller
    USB Controller 1 : ASRock Panther Point USB xHCI Host Controller
    USB Controller 2 : ASRock Panther Point USB Enhanced Host Controller #2
    USB Controller 3 : ASRock Panther Point USB Enhanced Host Controller #1
    USB Controller 4 : ASRock ASMedia XHCI Controller
    SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus



    Network Services
    Network Adapter : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet (Ethernet, 1Gbps)

    Operating System
    Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1)
    Platform Compliance : x64
     
  2. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    6.951
    Ga eerst maar eens in de RAID configuratie kijken. Bij het opstarten Ctrl+I ofzo.

    En waarom zou je hem opnieuw opstarten als hij aan het rebuilden is...
     
  3. Enigma147

    Enigma147 Senior Member

    Sinds:
    19 apr 2009
    Berichten:
    120
    Omdat hij er geen verstand van heeft. Maar herstarten tijdens een rebuild zou nooit een Raid5 offline mogen donderen. Zelfs niet op een ICHR controllertje.

    Ik zou eerst eens uitzetten en de bekabeling controleren.

    Wat bedoel je met "boostable: no"

    Is dat een tikfout en moet daar staan: "Bootable: no"? Zo ja dan klopt dat zeer waarschijnlijk. Als het altijd alleen maar een data schijf is geweest staat er geen bootable partitie op.

    Als het goed is staat er in je system tray (bij het klokje) of in je startmenu een raid management tooltje van intel. Kijk daar eens naar foutmeldingen.
     
  4. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    6.951
    Dat is optioneel tegenwoordig. Software kun je wel los installeren om dat icoontje alsnog te krijgen.
     
  5. Sprakeloos

    Sprakeloos Senior Member

    Sinds:
    30 jun 2007
    Berichten:
    1.851
    In de output van Sisoft zijn in ieder geval geen vier disken zichtbaar, daar staat 2 x 1TB en 1 x 3TB.
    Daarnaast hebben de 1TB disken een driveletter wat ook vreemd is als ze onderdeel zijn van een raid 5 set.
     
  6. Enigma147

    Enigma147 Senior Member

    Sinds:
    19 apr 2009
    Berichten:
    120
    Hij draait nog Windows 7, dus waarschijnlijk staat die tool er nog steeds op.

    Jawel, Hij heeft alleen meer 1 TB hdd's in zijn computer zitten. Als je in de spec's kijkt van zijn mobo dan zie je dat de raid functie alleen zit op de sata2 controller die vier poorten heeft. En die wordt wel netjes weergegeven, zonder driveletter. Bij Raid 5 ben je de capaciteit van 1 hdd kwijt voor het opslaan van pariteit. (4x 1 TB - 1 TB pariteit= 3 TB)

    Hij heeft alleen ook nog 2 van die hdd's aan een andere Sata3 controller zitten.

    Simpel idee. Fighter01, kan je eens in schijfbeheer kijken of je daar je raid een driveletter kan geven?
     
    Laatst bewerkt: 11 aug 2017
  7. Sprakeloos

    Sprakeloos Senior Member

    Sinds:
    30 jun 2007
    Berichten:
    1.851
    @Enigma147
    Helaas reageert TS niet hier maar wel op Tweakers waar ik net exact hetzelfde topic zie met extra informatie.

    Dat TS meer disken heeft is een aanname gebaseerd op de mogelijkheid om dat aan te sluiten maar wordt door TS zelf niet genoemd.
    TS heeft op dit moment drie disken met de status non-raid en dat zouden precies de drie genoemde disken kunnen zijn: de disken met driveletter E: en F: plus de disk die weer toegevoegd is. Met een beetje pech (maar daar kan alleen de TS wat over roepen door met meer info te komen) is de member-disk de defecte disk, is de 3TB disk zichtbaar alleen maar door het aanwezig zijn van een config maar technisch om zeep en zijn de driveletters per ongeluk op member disken gezet waardoor ze nu non-raid zijn geworden.

    Met andere woorden, TS maak je verhaal compleet wat er precies in het systeem zit en waar dat aangesloten is.
     
  8. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    6.951
    Ook daar was dat optioneel. Maar linksom of rechtsom klopt je punt wel; hij moet daar kijken en zien wat er wordt herkend. Of anders (sowieso) eens even bij de status kijken bij de configuratie (ctrl+i [meestal] bij opstarten)