Schrijven naar Synology NAS werkt niet goed

Leeuwtje

Senior Member
User systemen
Beste mensen,

Tot gisteren ging het synchroniseren tussen mijn PC en Synology NAS als een zonnetje. 100 MB/s was een gemiddelde.
Echter nu gaat schrijven met een paar kB.... Je zou denken met de NAS is iets mis. Maar ja ben in de gelukkige omstandigheid dat ik er twee heb. En beiden hebben het probleem.

Heb ontdekt dat mijn beide netwerkinterfaces zoals in DSM is aangeven uitgeschakeld stonden, dat is inmiddels niet meer. Kan de bestanden via DSM ook normaal zien.

Iemand een idee wat het zou kunnen zijn ?

Configuratie
PC win 10
Synology 1515+ en 1517+ laatste DSM.
 

joz

Senior Member
User systemen
Al gezocht want je kan vrij simpel dingen erover vinden?
https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=60497&start=300
https://www.google.com/search?q=syn...rome..69i57.6057j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Zal wel iets met Samba zijn, niet de eerste keer dat mensen tegen config problemen aanlopen.
Je kan ook ff wat meer testen, zoals de stabiliteit van je netwerk. Bijvoorbeeld even tussen 2 windows PCs kopieren. Of een totaal ander protocol gebruiken voor dataoverdracht, zoals SCP (Met bv WinSCP).
 

Leeuwtje

Senior Member
User systemen
Probleem heeft zich vanzelf opgelost. Vandaag tijdens een nieuwe poging werkte alles weer als vanouds.
Werkelijk geen idee wat er gebeurd is. Het enige wat ik kan vermoeden is dat ik in het verleden de nassen 24/7 liet draaien.
In het kader van energiebesparing zette ik ze de laatste tijd wel vaker voor enkele dagen uit. Wellicht dat een (intensieve?) achtergrond taak aan het draaien was wat het schrijven belemmerde. Een taak die er normaal 24/7 de tijd voor had? Zoals ik al schreef een vermoeden.
 
Laatst bewerkt:

Leeuwtje

Senior Member
User systemen
Duur is relatief en voor iedereen verschillend.

Hoezo geen backup? Netword Attached Storage. Opslag verbonden aan het netwerk.

Na de nodige tijd gerommeld te hebben met bv. USB 3 oplossingen (5 of zelf 10 bay) waarbij de snelheid als traag was aan te merken en verbinding geregeld verbroken werd, ben ik overgestapt. Draai mijn NAS met raid 5. De verbinding is stabiel en snel. De DSM is super, kan mijn media overal in mijn huis afspelen. Daarnaast, als er een schijf uitvalt, dan geeft de NAS dit aan . Beschadigde schijf eruit en een nieuwe erin en klaar is kees. Dit is mij veel waard. De foto's van mijn kinderen en dergelijke zijn mij zeer dierbaar.
 
Laatst bewerkt:

Gronaldo

Senior Member
User systemen
Hoezo geen backup?
Je zou beter een 2e NAS on- of offsite kunnen nemen en deze synchroniseren, of periodiek een USB disk kunnen aansluiten en je NAS daar zelf een backup op laten maken, deze dan offsite bewaren. Een backup elimineert een samenloop van omstandigheden die, ondanks RAID5, nog steeds tot dataverlies kunnen leiden.

Voorbeelden; brand, diefstal, inductie etc.
 
@Leeuwtje
Je zegt het zelf al. Opslag verbonden aan het netwerk. Daar komt het woord "Backup" dus niet in voor.
De foto's zijn voor jou begrijpelijk veel waard. Dan moet je die niet op 1 plek bewaren.

Je zult niet de eerste zijn die z'n data op de NAS kwijt raakt.

Wat @Gronaldo al zegt is een NAS heel handig en je kan er veel meer mee dan alleen opslag maar voor jouw data is offsite opslag noodzakelijk.
 

division

Senior Member
User systemen
Om eerlijk te zijn is als je het zo bekijkt helemaal niets een back up.. Als de aarde ontploft is ook alle data weg.. Dan zou je een paar usb stickjes naar de maan of naar mars moeten sturen :p
 

Gronaldo

Senior Member
User systemen
Om eerlijk te zijn is als je het zo bekijkt helemaal niets een back up.. Als de aarde ontploft is ook alle data weg.. Dan zou je een paar usb stickjes naar de maan of naar mars moeten sturen
Heeft allemaal te maken met waarschijnlijkheid en acceptatie van risico. Mijn voorbeelden zijn vrij allerdaags. Die van jou minder.
 

division

Senior Member
User systemen
Heeft allemaal te maken met waarschijnlijkheid en acceptatie van risico. Mijn voorbeelden zijn vrij allerdaags. Die van jou minder.
Ik bedoel er gewoon mee eigenlijks is nooit echt 100% veilig.. Want ook met alle backup die je hebt kan ook iets mis gaan.. tuurlijk kans word kleiner maar is er nog steeds :)
 
Bovenaan