1. Welkom op het Hardware.Info Forum

  Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

  Notificatie sluiten

Veiligheid eigen netwerk opzetten met andere gebruikers in zelfde gebouw

Discussie in 'Routers, NAS-apparaten en netwerkapparatuur' gestart door Jorn23, 9 okt 2018.

 1. Jorn23

  Jorn23 Member

  Sinds:
  7 feb 2013
  Berichten:
  35
  Mijn vraag:
  Momenteel ga ik verhuizen naar een locatie waar de voorzieningen gedeeld worden met andere bewoners. Er is daar één actieve internetverbinding. Vanuit de ruimte van mijn onderbuurvrouw gaat er een UTP kabel naar boven, deze komt in mijn ruimte uit. De vorige bewoner had daarop een router aangesloten welke een wifi signaal doorstuurde voor de andere bewoners.

  Ditzelfde wil ik ook weer gaan doen. Wat ik in mijn hoofd heb is als volgt:
  * UTP kabel met internetverbinding (die van benedenbuurvrouw komt) aansluiten op een Devolo Wireless adapter in mijn ruimte > Deze adapter zend een nieuw wifi-signaal uit voor de bewoners in mijn omgeving.
  * Zelf wil ik een redelijk beveiligde verbinding/eigen netwerkje, zoals je ook in een eigen woning zou hebben, zonder dat anderen erop kunnen dus. Ik wil namelijk mijn NAS gewoon kunnen aansluiten en gebruiken.
  Wat ik wil doen is mijn eigen router via UTP aansluiten op de andere netwerkpoort van de Devolo adapter. Op die manier krijg ik een eigen (afgeschermd) netwerkje, met een eigen internetverbinding en op mijn eigen router sluit ik de NAS aan middels UTP.

  Relevante software en hardware die ik gebruik
  * Devolo AV Wireless adapter
  * TP-LINK Archer MR200 LTE/4G router
  * Ter info: als ik naar het adres van de standaard gateway surf via de browser kom ik terecht op de router-configuratiepagina van de router van mijn onderbuurvrouw.

  De uiteindelijke vraag is: is dit voldoende veilig? Kan iemand die middels wifi verbonden is met de Devolo adapter in mijn ruimte, mijn router/NAS benaderen? De router heeft uiteraard een eigen wachtwoord en de NAS ook. Deze gegevens zijn niet bij anderen bekend.

  Ik snap dat iets wat met internet verbonden is nooit 100% veilig is, maar wat ik eigenlijk wil weten: is het op deze manier even betrouwbaar als in een eigen woning?
  Dit omdat de data die via mijn router verstuurd wordt, natuurlijk wel door de internetverbinding/router van mijn onderbuurvrouw loopt.
  Dus: kan er middels de router/modem van mijn onderbuurvrouw iets opgepikt worden (alles wat VOOR mijn installatie zit dus)? En/of kan er iets opgepikt worden middels de wifi-verbinding 'NA' mijn set-up?

  Graag deskundige reacties, maar wel in Nederlandse en begrijpelijke taal waar ik iets mee kan.
  Heel erg bedankt!
   
 2. Forum m8

  Forum m8 Senior Member

  Sinds:
  30 jan 2006
  Berichten:
  11.063
  Ruikt naar huisjesmelkerij.

  Naja; gewoon beginnen met de binnenkomende kabel in de WAN poort van een router, en van daaruit verder. Probleem opgelost.
   
 3. WEBPC

  WEBPC Senior Member

  Sinds:
  28 okt 2016
  Berichten:
  1.275
  Jij bent gewoon een bewoner, en jij moet voor het internet gaan zorgen? Waarom? Zou ik gewoon niet aan beginnen, kan alleen maar gezeik opleveren.
   
 4. Gronaldo

  Gronaldo Senior Member

  Sinds:
  1 sep 2013
  Berichten:
  1.558
  Je oplossing kan inderdaad gewoon werken zoals je voorstelt. Je router zal inkomend netwerkverkeer vanaf de Devolo gewoon als extern(WAN) beschouwen en in je firewall blokkeren.
   
 5. TJM de Groot

  TJM de Groot Senior Member

  Sinds:
  26 dec 2009
  Berichten:
  734
  Fijn als je buurman via jouw netwerk kinderporno download. :confused:

  Ik zou er niet aan beginnen ieder zijn eigenlijk netwerk.
   
 6. Forum m8

  Forum m8 Senior Member

  Sinds:
  30 jan 2006
  Berichten:
  11.063
  Als een huis per kamer wordt verhuurd zijn er natuurlijk niet direct evenzoveel glas / kabel / telefoon aansluitingen extra...