1. Welkom op het Hardware.Info Forum

    Hier kun je terecht met al je vragen over computerhardware en consumentenelektronica. Wil je zelf een vraag stellen of deelnemen aan discussies, dan moet je je registreren of inloggen met je Google of Facebook account. Veel plezier op het Hardware.Info Forum!

    Notificatie sluiten

Verkeerde kabel gebruiken voor voeding

Discussie in 'Behuizingen en voedingen' gestart door 2Stupid, 11 aug 2017.

  1. 2Stupid

    2Stupid Member

    Sinds:
    11 aug 2017
    Berichten:
    12
    ik ben zo stom geweest om een kabel van mijn oude voeding te hergebruiken en heb daardoor een HDD gesloopt maar mijn SSD heeft het overleeft hierover heb ik 2 vragen.

    1. Hoe groot is de kans dat ik mijn voeding dusdanig beschadigd heb dat deze nu rijp is voor recycling?

    2. Waarom overleeft een SSD dit wel en HDD niet?

    Voeding: RM 650x
    SSD: crusial BX100
    HDD: WD Blue 1TB

    alvast bedankt
     
  2. nutty

    nutty Senior Member

    Sinds:
    10 okt 2009
    Berichten:
    943
    Ik volg het niet helemaal...
     
  3. 2Stupid

    2Stupid Member

    Sinds:
    11 aug 2017
    Berichten:
    12
    Mijn oude voeding had de zelfde kabels en paste dus op mijn nieuwe voeding en omdat ik geen zin had om de voeding kabel van mijn hdd en ssd te vervangen en opnieuw aan te leggen heb ik die hergebruikt met als gevolg dat de hdd ging stinken en kapot bleek te zijn.
     
    Laatst bewerkt: 11 aug 2017
  4. Impulz

    Impulz Member

    Sinds:
    27 apr 2017
    Berichten:
    48
    Het is niet handig, maarjah niets aan te doen nu. Maar wat is de oude voeding geweest dan?
     
  5. 2Stupid

    2Stupid Member

    Sinds:
    11 aug 2017
    Berichten:
    12
    sharkoon wpm600 bronze
     
  6. Wormwiel

    Wormwiel Senior Member

    Sinds:
    7 mrt 2010
    Berichten:
    293
    Je bedoelt dat de pinout aan de voedingkant anders is en de schijven verkeerd gepoold waren aangesloten?
    Misschien is de ene schijf beveiligd tegen verkeerd aansluiten en de andere schijf niet.
     
  7. Detmer Bisschops

    Detmer Bisschops Senior Member

    Sinds:
    10 mei 2004
    Berichten:
    6.114
    Modulaire kabels mag je inderdaad niet zomaar uitwisselen. Elke voedingsfabrikant gebruikt naar eigen inzicht een kabel layout, er is geen standaard vastgelegd. Dus dan kan het zomaar zijn dat er 12volt staat op de ground etc.
     
    JensTX vindt dit nuttig.
  8. Gronaldo

    Gronaldo Senior Member

    Sinds:
    1 sep 2013
    Berichten:
    763
    Je voeding zal het waarschijnlijk wel overleeft hebben. Daarover zou ik me geen zorgen maken. Garanties kan ik je niet geven, uiteraard.
     
  9. Forum m8

    Forum m8 Senior Member

    Sinds:
    30 jan 2006
    Berichten:
    6.951
    SSD gebruikt de +12V niet, dus als alleen daar iets mis mee was... merkt dat ding het niet.

    Sowieso een raar verhaal. Verschillende pinouts ja.. maar stekkers met dezelfde vorm maar andere pinout..?
     
  10. CptnIX

    CptnIX Member

    Sinds:
    10 aug 2017
    Berichten:
    2
    Komt vaker voor dan je denkt. Leveranciers die de pinout veranderen, maar dezelfde vorm stekker blijven gebruiken bij nieuwere modellen.. Heb zelf een modulaire PCI-E kabel van Cooler Master maar omgebouwd, na goed doormeten van de voeding. Zelfde stekker aan de PSU-zijde, maar toch anders gepind.
     
  11. ACB41

    ACB41 Senior Member

    Sinds:
    8 feb 2013
    Berichten:
    1.591
    Stekkers kunnen hetzelfde zijn, de pinout is afhankelijk van de OEM. Cooler Master gebruikt oa Seasonic, Enhance en CWT als OEM.
     
  12. Roel1966

    Roel1966 Senior Member

    Sinds:
    17 feb 2010
    Berichten:
    11.405
    Bij Corsair hetzelfde en je niet kabels van b.v. een RM serie kan gebruiken voor de AX of HX serie en er verschil in kan zitten qua pin layout intern in de voeding.

    Ik denk ook wel dat de voeding goed genoeg beveiligd is en geen schade heeft opgelopen, maar voor 100% zeker valt natuurlijk moeilijk in te schatten. En wat vraag 2 betreft zag ik dat er via de s-ata power connector zowel +5 als +12 V gaat dus het kan heel goed zijn wat @Forum m8 al schrijft dat de ssd geen 12 V gebruikt en de harddisk wel vanwege de motor. Vermoedelijk heb je dan kans dat de aarde en 12 V omgewisseld zijn qua pin layout en misschien bij de 5 V lijn weer niet.