Nieuwe firmware voor SandForce SSD's

10 reacties

Het merk SandForce heeft de markt voor solid-state opslag weer in beweging gezet met twee snelle SSD controllerchips, waarmee nog beter presterende SSD's gebouwd kunnen worden. De SSD's die deze controller gebruiken zijn op dit moment te krijgen in 50, 100 en 200GB uitvoering, terwijl er in de SSD's zelf respectievelijk 64, 128 en 256GB aan geheugenchips aanwezig is. Dit verschil in opslagruimte is de reserve die de controller aanhoudt om snel schrijfopdrachten uit te kunnen voeren en om reserves aan te houden die actief worden zodra bepaalde actieve geheugencellen versleten raken.

Dat hier nog het een en ander geoptimaliseerd kon worden blijkt wel uit de nieuwste firmware die SandForce voor deze controllers beschikbaar heeft gemaakt. Met deze nieuwe firmware gaat de ongebruikte ruimte op de SSD zelf namelijk drastisch omlaag van 28 naar 13% van de totale capaciteit. Dat betekent dat er bij een 100GB exemplaar nu 111,8 GB aan data opgeslagen kan worden, terwijl er met de oude firmware maximaal 93,1 GB beschikbaar is na formatteren als NTFS. Bij Anandtech hebben ze de nieuwe SandForce firmware al getest op een OCZ Agility 2 100GB SSD en daar werden geen significante verschillen in prestaties opgemerkt met de oude firmware.

Dankzij de extra ruimte die met de nieuwe firmware beschikbaar is gemaakt op de SSD's gaat de prijs per GB omlaag, zodat de drives beter kunnen concurreren met andere SSD's op de markt. Het hangt echter af van de leverancier van de SSD of deze de nieuwe firmware op haar specifieke model(len) gaat toepassen.

OCZ Vertex 2 en Agility 2 gebaseerd op de SandForce controllerchip

Bron: Nordic Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0