NEC ontwikkelt milieuvriendelijke CPU-koeling

39 reacties

Fabrikant NEC heeft een naar eigen zeggen milieuvriendelijk alternatief voor CPU-koeling bedacht. Het bedrijf claimt dat hun nieuwe oplossing tot wel 60% minder energie verbruikt dan een waterkoelingssysteem en tot zelfs 80% minder dan traditionele luchtkoeling.

De nieuwe koeling is gebaseerd op een vloeibare vervanger van de alom bekende CFK-gassen. De insteek van het systeem is om de vloeistof rond de CPU te laten circuleren, waarbij de hitte van de processor onttrokken wordt.

Volgens NEC ligt het kookpunt van de vloeistof rond de 50 graden Celsius, waarna het gevormde gas de hitte meevoert door een radiator. Deze radiator wordt op zijn beurt gekoeld door een ventilator, die er voor zorgt dat het gas weer vloeibaar wordt. Uiteindelijk wordt de gevormde vloeistof teruggevoerd over de CPU en begint het proces opnieuw.

NEC vermeldt tevens dat de ventilator lang niet zo intensief gebruikt wordt als bij bijvoorbeeld waterkoeling. Ook zou het nieuwe systeem zo'n 70% goedkoper te produceren zijn.

Het systeem, ontwikkeld in samenwerking met het Japanse "New Energy and Industrial Technology Development Organization", zal eerst uitvoerig intern bij NEC getest worden. De fabrikant plant om de technologie vanaf volgend jaar aan datacenters aan te bieden, waarbij volgens haar tot op 40% vermindering in energiekosten haalbaar moet worden.

Foto's, alsmede verdere details van het product, zijn op dit moment niet beschikbaar.

Een eerder koelsysteem van NEC

Bron: Crunchgear

« Vorig bericht Volgend bericht »
0