Android 2.3 "Gingerbread" gelanceerd

12 reacties

Google heeft vandaag haar langverwachte Android 2.3 platform gelanceerd die ook wel bekend staat onder de naam "Gingerbread". In het besturingssysteem voor mobiele apparaten en smartphones worden een aantal vernieuwingen ten opzichte van de huidige Android 2.2 "Froyo" versie geïntroduceerd. Allereerst is de interface voorzien van een aantal subtiele aanpassingen van het uiterlijk en verbeteringen. Zo zijn er nieuwe vooral groene knoppen geïntroduceerd en zijn er andere thema's. Het menu en de instellingen zijn eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt voor de gebruiker.

Het toetsenbord is onder de loep genomen en aangepast om sneller te kunnen typen met meer controle over de toetsen. De toetsen die nu ook multitouch ondersteunen hebben hierdoor een iets andere vorm gekregen en de suggesties die tijdens het typen verschijnen worden ook opvallender weergegeven, waarbij ook ingevulde woorden van het woordenboek sneller gewijzigd kunnen worden door alternatieven te laten zien van woorden die erop lijken. Woorden kunnen ook sneller worden gekopieerd en geplakt naar een clipboard.

Om de batterijduur van smartphones te verbeteren kan informatie worden opgevraagd over alle applicaties die op de achtergrond meedraaien en processorkracht vereisen. Door deze toepassingen vervolgens af te sluiten kan de accu langer worden gebruikt. Daarnaast kan ook inzichtelijk worden gemaakt hoeveel stroom wordt gebruikt door verschillende applicaties.

Aan contacten kan voortaan een SIP account worden toegevoegd waarmee over het internet kan worden gebeld. Naast deze VoIP mogelijkheid ondersteunt Android 2.3 ook een Near-Field Communications (NFC) lezer. Wanneer een smartphone over een NFC chip beschikt kan deze communiceren over korte afstanden van een paar centimeter, zodat bijvoorbeeld betalingstransacties verricht kunnen worden of informatie kan worden uitgewisseld.

Voor games biedt Android 2.3 ook een aantal verbeteringen. De garbage collector zorgt ervoor dat spellen vloeiender blijven draaien en worden geanimeerd. Ook zouden aanslagen op het scherm sneller worden verwerkt met minder processorkracht, waardoor gamers een sneller reactievermogen krijgen. Als derde verbetering zijn de videodrivers voorzien van een update waarmee OpenGL ES operaties sneller worden verwerkt.

Het besturingssysteem biedt ontwikkelaars meer mogelijkheden om gebruik te maken van nieuwe sensoren waardoor onder andere gyroscopen, rotatiesensors, lineaire acceleratiesensors, zwaartekrachtsensors en barometers kunnen worden aangestuurd, waarmee het volgen van drie dimensionale bewegingen nauwkeuriger kunnen worden gevolgd. Als laatste belangrijke toevoegingen is er een nieuwe geluidseffecten API beschikbaar, wordt het VP8 open video compressie formaat ondersteund evenals het WebM open container formaat, AAC en AMR encoding. Ook kunnen verschillende applicaties gebruik maken van verschillende camera's, zoals aan de voor- en achterkant voor beeldtelefonie of het maken van een foto.

De Google Nexus S zal de eerste smartphone worden die standaard is uitgerust met Gingerbread. De telefoon is gemaakt door Samsung en beschikt over een 1 GHz Hummingbird SOC met 512 MB aan geheugen. Met een micro-SD kaart wordt het geheugen uitgebreid tot 16 GB. De Nexus S maakt gebruik van een 4" Super Amoled scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels. De ingebouwde camera heeft een resolutie van 5 megapixels en kan video opnames schieten in 480p. De Nexus S maakt optimaal gebruik van de mogelijkheid van een tweede camera en bevat ook een camera aan de voorkant voor beeldtelefonie. Daarnaast is een NFC-chip ingebouwd.

Andere fabrikanten zullen vermoedelijk op korte termijn hun modellen aankondigen die geleverd gaan worden met Android 2.3.

Android 2.3 bevat een verbeterd toetsenbord en een optie om het stroomverbruik van apparaten inzichtelijk te maken.

Bron: android.com


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Google Nexus S Black

Google Nexus S Black

  • Google Android 2.3
  • 16 GB
  • 4 inch
  • 800x480
  • 5 MPixel
Niet verkrijgbaar
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*