Philips licht toekomst toe met uiterst dunne Lumiblade OLEDs

7 reacties

In een video heeft Philips de mogelijkheden van haar nieuwe OLED-verlichting met de naam Lumiblade gedemonstreerd en vertelt het dat het bedrijf een grote toekomst ziet voor het type verlichting, dat ook door andere fabrikanten in verschillende soorten schermen gebruikt gaat worden. Het nog geen twee millimeter dikke systeem met een maximale oppervlakte van 144 vierkante centimeter zou volgens de fabrikant gloeilampen en LEDs kunnen vervangen in meubels, muren en zelfs ramen. Later kan de Lumiblade-reeks nog afgeslankt worden tot een millimeter, terwijl het formaat toeneemt tot zo'n 10.000 cm².

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste zal oplichten wanneer er spanning gezet wordt op de twee lagen die tussen de elektronendoorlatende anode- en kathodelaag in liggen. Het paar bestaat uit organische moleculen die licht geleiden en doorlaten. Het verschil tussen LEDs en OLEDs bestaat uit het oppervlakte dat een gloed afgeeft. LEDs sturen het licht weg vanuit een punt terwijl OLEDs dit verspreiden over een groter gebied.

Philips heeft al prototypes klaarstaan van OLED-ramen die het ook in werkende vorm heeft laten zien. Dit soort ramen is overdag doorzichtig maar kan met een aanraking oplichten op het moment dat het donker wordt. Op korte termijn kan de prijs echter wel een vroege, grootschalige adoptatie voorkomen. Een starterskit van Philips' Lumiblade die bestaat uit drie GL350-panels met kabels, driver en kortsluitingsbeveiliging kost precies 400 euro, al verwacht het bedrijf wel dat binnen vijf jaar de prijzen dusdanig gedaald zijn dat in principe iedereen over kan stappen op de verlichtingssoort.

Bron: Dezeen

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*