Mysterieuze 'Google Chromebook Pixel' geen hoax?

9 reacties

Vorige week berichtten we over een mysterieuze video die was opgedoken, waarin een bijzonder notebook werd getoond, de 'Google Chromebook Pixel'. Dit zou een toekomstig product van de zoekmachinegigant zijn, uitgerust met een bijzonder hogeresolutiescherm, met 2560x1700 beeldpunten. Er zijn genoeg redenen om sceptisch te zijn over dat idee. Zo maakt Google tot dusver geen notebooks, al is een handvol smartphones en tablets gelanceerd onder de merknaam van het bedrijf. Ook zijn er weinig andere indicaties geweest dat dit een realistisch project zou kunnen zijn.

Echter, notabene een Nederlandse lezer attendeerde onder andere ons erop, dat er wel degelijk elders tekenen te vinden zijn dat het hier om een echt project zou kunnen gaan. Jan-Willem Aldershoff ging door de broncode van het open source Chromium OS project en trof daarin diverse interessante vermeldingen, waaronder een paar die de claims uit de Chromebook Pixel Video lijken te onderschrijven.

In een blog-post schrijft hij, dat er in de code sporen te vinden zijn van ondersteuning van HighDPI ofwel voor beeldschermen met een zeer hoge pixeldichtheid. In het commentaar bij de betreffende code wordt door ontwikkelaars van Google gerefereerd aan het feit dat deze functie alleen op het 'Google Link' apparaat geactiveerd moet worden, omdat het andere Chromebooks vertraagt. Dat lijkt te bevestigen dat er een apparaat is met hoge resolutie, dat kennelijk wordt aangeduid als 'Google Link'.

Elders in de broncode vond Aldershoff een referentie aan ondersteuning voor de 'Link' chipset. De enige wijziging die hiermee lijkt te corresponderen, is toevoeging van ondersteuning voor de chipset behorend bij de Ivy Bridge architectuur, waarvoor ondersteuning eerder nog afwezig was in ChromeOS. Het lijkt er dus op dat deze specifiek is toegevoegd met het oog op de mysterieuze 'Link'.

Aldershoff vond meer interessante zaken in de broncode, zoals ondersteuning voor een toetsenbord met achtergrondverlichting (een veelgehoorde wens onder Chromebook gebruikers), alsmede drivers voor LTE. Dat is weer interessant omdat in een discussie over het 'Link device' op Google Code gerept wordt over een Novatel E362 LTE modem, een PCI-Express model.

Weliswaar is 'Link' iets anders dan 'Pixel', maar dat hoeft niet zoveel te betekenen: zoals Aldershoff ook aangeeft, gebruikt Google vaak codenamen voor de producten die door partners worden vervaardigd. Zo heet de Acer C7 Chromebook 'Parrot' en de recent aangekondigde HP Pavilion Chromebook heet 'Butterfly'.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.

Bronnen: Myce.com, The Register

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*