Niet alle voedingen geschikt voor Intel Haswell

37 reacties

De vierde generatie Intel Core processors met de codenaam Haswell zal in juni verschijnen. Volgens VR-Zone zouden sommige voedingen echter nog wel eens door de mand kunnen vallen met ondersteuning voor de Haswell processors. Aangezien Intel de C6 en C7 power states fors heeft verbeterd, kan de Haswell processor zich bijna volledig uitschakelen met een minimaal energiegebruik als gevolg wanneer de processor voor lange tijd niet gebruikt wordt. Waar de huidige generatie processors vaak nog 0,5 ampère vereisen, hebben de Haswell processors genoeg aan slechts 0,05 ampère, een factor tien lager dus. 

Voorwaarde hiervoor is echter dat de voeding wel voldoende stroom kan blijven leveren. Hoewel het maximale stroomverbruik meestal wel klopt met het opgegeven vermogen, is er ook een minimaal vermogen dat de voeding nog kan leveren. Volgens de ATX12V v2.3 standaard voor Ivy Bridge en oudere processors is het vereiste minimum vermogen 0,5 ampère. Veel oude(re) of goedkope voedingen van twijfelachtige kwaliteit zouden wel eens problemen kunnen gaan krijgen om deze C6 en C7 power states te ondersteunen doordat de voedingen deze lage vermogens niet stabiel kunnen geven. 

Om het probleem op te lossen zou er een mogelijkheid komen om in de BIOS de C6 en C7 power states ook uit te kunnen schakelen. Volgens bronnen zou Intel dit tenminste hebben aangeraden aan de diverse moederbordfabrikanten. Voor de overgrote meerderheid van alle voedingen zal het geen probleem zijn, met name bij de oudere of (te) goedkope voedingen zou het mogelijk een probleem kunnen zijn. 

Bronnen: techreport, vr-zone

« Vorig bericht Volgend bericht »
0