HGST Future Pulse 2013: HDD met helium komt eraan

3 reacties

HGST hield vandaag Future Pulse 2013 in Utrecht, een evenement waarin het uit de doeken doet hoe het bedrijf de toekomst op het gebied van storage voor zich ziet. Wij waren erbij en doen beknopt verslag.


HGST ging vroeger door het leven als Hitachi Global Storage Technologies (en daarvoor was het onderdeel van IBM), maar sinds vorig jaar maart is het onderdeel van de grote Western Digital Corporation. Het is volgens HGST echter nog altijd een autonoom opererende organisatie. Alleen in de toplaag zitten mensen die zich met beide takken bezighouden. De medewerkers die eronder zitten, hebben helemaal niets met de medewerkers van WD te maken.

Alleen 2,5 inch

Een van de eisen die door de Chinese tegenhanger van de Mededingingsautoriteit, de Ministry of Commerce (MofCom) werd gesteld aan de overname door Western Digital, was dat HGST moest stoppen met het ontwikkelen van 3,5-inch-producten. HGST houdt zich nu dus voornamelijk bezig met 2,5-inch schijven. Ze zien daar echter nog behoorlijk wat mogelijkheden in voor de toekomst, onder andere door steeds hoger wordende datadichtheden. Er zit namelijk nog wel wat rek in wat er in een 9,5-, 7-, of 5-mm HDD kan worden  gestopt. Met andere woorden, de datadichtheid gaat nog fors toenemen.

Daarnaast is de wens van bijvoorbeeld grote datacenters om onder andere het stroomverbruik binnen de perken te houden, ook beter te verenigen met HDD's van 2,5-inch dan met exemplaren van 3,5-inch. Dat dit een steeds grotere rol gaat spelen, daar is HGST van overtuigd, met name vanwege de steeds groter wordende cloud, die een steeds groter wordende vraag naar centrale opslag met zich meebrengt.

Alleen enterprise

Voor de consument is HGST wellicht niet de meest interessante partij om te volgen op het gebied van nieuwe producten. Eigenlijk richten ze zich met name op het (groot-)zakelijke segment. De Touro externe harde schijven die het bedrijf nog voert en die wel degelijk op consumenten gericht zijn, voert HGST nog, omdat ze hier niet mee mochten stoppen. Ook dat was weer een voorwaarde waar men bij de overname mee akkoord moest gaan. Verder ontwikkelt HGST ook 2,5-inch HDD's voor de 'Automotive'-tak. Die schijven, die in de Endurastar-categorie vallen en hun werk kunnen doen tussen -35 en 85 graden Celsius, draaien op 4200 toeren en hebben een vrij bescheiden capaciteit, al zitten er inmiddels modellen aan te komen die tot 320 GB aan opslag kunnen bieden. Dit type schijf wordt onder andere gebruikt in auto's.

SSD's

Naast HDD's heeft HGST ook SSD's, maar dan alleen apparaten die als Enterprise SSD's worden aangemerkt. Dit zijn SSD's met een MTBF van 2 miljoen uur, die dan ook duidelijk duurder zijn dan de consumenten-SSD's waar we het op deze pagina's over het algemeen over hebben. De Enterprise SSD's zitten toch al snel op een prijs per gigabyte van zo'n 4 dollar, terwijl dat bij de consumentenmodellen al een behoorlijk eindje onder de 1 dollar is gezakt.

Enkele weken geleden heeft HGST een 12 Gbit/s SAS SSD gelanceerd, waarmee de limiet van deze interface is bereikt. Ze gebruiken voor hun Enterprise SSD's geen normaal MLC NAND-flash, maar SLC en eMLC. Dat laatste is volgens Manfred Berger, Senior Product Strategist bij HGST, beter omdat het over betere gates beschikt, die veel langer meegaan. Het feit dat met de recent gelanceerde SAS SSD de limiet van die interface is bereikt, betekent volgens hem ook ze ook eens goed moeten gaan kijken naar wat hij ziet als de volgende stap op het gebied van storage, namelijk PCIe-SSD's.

Opvallend is dat HGST niet gelooft in hybride schijven. Een combinatie van HDD en (mSATA) SSD werkt volgens hen beter. Als bewijs hiervan laten ze scores zien bij PC Mark 7 van de verschillende opslagmedia.

Dichte HDD gevuld met helium

Veel ontwikkelingen op het gebied van HDD's zijn natuurlijk gebonden aan standaarden, wat inhoudt dat het niet eenvoudig is om je als hardeschijvenfabrikant te onderscheiden van de rest. HGST denkt echter wel degelijk iets onderscheidends te hebben ontwikkeld, namelijk een HDD die dicht is en is gevuld met helium. Dit biedt volgens Manfred Berger meerdere voordelen. Helium heeft een lagere dichtheid dan lucht, wat ervoor zorgt dat er minder wrijving is. Dat zorgt weer voor minder warmte, een lager stroomverbruik (49% minder W/TB) en minder 'disk flutter'. Een gevolg hiervan is ook dat er niet maximaal 5 maar 7 platters in een HDD gestopt kunnen worden. 

Al bij al zijn er nog altijd interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van HDD's. We gaan binnenkort dieper in op de verschillende ontwikkelingen die voor de komende jaren op stapel staan.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*