Hardware.Info vernieuwt design: lichter, meer contrast en grotere koppen

126 reacties

Wanneer je dit leest, zal je vast gezien hebben dat Hardware.Info er anders uitziet. We hebben het ontwerp van de site op een aantal punten flink opgefrist. Met onder meer een lichtere achtergrondkleur, meer contrast en grotere koppen moet Hardware.Info prettiger zijn om te lezen, zodat je in alle rust onze uitgebreide tests en reviews tot je kan nemen. Uiteraard zijn we benieuwd of je dat ook zo ervaart; in dit bericht lees je wat we hebben aangepast en in de reacties vernemen we graag wat je er van vindt!


Voor Hardware.Info 5.7, zoals deze nieuwe versie van de site officieel heet, hebben we de lay-out van alle pagina's grotendeels ongewijzigd gelaten, maar een aantal designelementen is wel flink onder handen genomen. Het belangrijkste verschil is de overstap van een donkere achtergrond naar een lichte. Onderzoek wijst uit dat sites met een lichte achtergrondkleur als toegankelijker worden ervaren dan met een donkere achtergrondkleur. Dat is natuurlijk geen natuurwet, maar voor elke publicatie is het natuurlijk van belang dat lezers hun verblijf op de site niet (onbewust) verkorten vanwege een designkeuze. Omwille van bezoekers die de donkere achtergrond juist wel waarderen, hebben we een voorziening getroffen om ook die groep lezers tevreden te houden.

Wat verder is aangepast, is de kleurstelling van de grafische elementen op de site, zoals de menubalk en de knoppen. Al sinds de introductie van Hardware.Info 4.0 had de menubalk, waar ook ons logo in is verwerkt, al niet meer de kleur van de officiële versie van ons logo. Dat is nu opgelost en de nieuwe, donkerdere kleur blauw zorgt ook direct voor wat meer contrast in de site. Een derde belangrijke aanpassing is dat de koppen zijn voorzien van een nieuw lettertype en daarnaast zijn vergroot. Buiten het feit dat de site met de nieuwe koppen wat moderner smoelt, is er ook het voordeel dat de koppen op de site wat beter te 'scannen' zijn op kleinere beeldschermen, zoals bijvoorbeeld op een tablet. Het grotere lettertype is ook in het menu verwerkt, zodat de verschillende opties ook wat duidelijker zijn. De lettergrootte van broodtekst, zoals in nieuwsberichten en artikelen, is verder ook iets vergroot, wat de leesbaarheid ten goede komt.


De Hardware.Info frontpage, oud en nieuw


Een reviewpagina, oud en nieuw

 Onderdeel van het nieuwe design is een nieuwe "user balk", helemaal boven in de site. In deze balk vind je vanaf nu de knoppen om in te loggen en vind je direct links naar je vergelijkingstabellen en wensenlijsten. Ben je eenmaal ingelogd, dan heb je direct een nieuwe functionaliteit tot je beschikking: wanneer je op je naam klikt, klapt er een menuutje uit met daarin links naar alle persoonlijke onderdelen op de site, zoals je user systemen, privéberichten of productervaringen.


Het nieuwe menu met je persoonlijke opties

Het nieuwe design is de afgelopen weken uitvoerig getest; niet alleen door Hardware.Info medewerkers, maar ook door ruim 50 bezoekers van Hardware.Info die zich daarvoor hadden aangemeld. De overgrote meerderheid van de bètatesters bleek - gelukkig - zeer positief over de veranderingen.

Toch had een substantiële minderheid een kritiekpunt dat we van te voren al voelden aankomen: men vond de nieuwe achtergrond te licht. Laat gezegd zijn; als je een donkere Hardware.Info gewend bent, is de lichte site inderdaad even wennen. Onze eigen ervaring is dat je na een aantal dagen niet meer anders wil. Maar... we willen ook niet weglopen voor deze kritiek, die overigens niet uniek is voor het nieuwe design van Hardware.Info 5.7. Toen we bij Hardware.Info 4.0 een lichtblauwe achtergrond introduceerden, klaagden ook veel mensen dat deze veel te licht was, terwijl bij de introductie van het design met donkere achtergrond in april 2011 de nodige lezers ons lieten weten dat dit toch wel erg donker was. Bij het laatste redesign van onze buren was de achtergrondtint ook onderwerp van de felste discussies. Vandaar dat we, ere wie ere toekomt, aldaar de inspiratie hebben opgedaan voor een oplossing.

Rechtsboven op Hardware.Info vind je nu een knopje waarmee je zelf een achtergrondkleur naar wens kunt instellen: niet alleen het standaard lichte grijs, maar ook donkerder tinten, 100% wit en zelfs de goeie ouwe carbon-achtergrond. Je keuze wordt in een cookie opgeslagen, zodat deze actief is op alle pagina's die je vanaf dat moment bekijkt. Deze functie is voor alle bezoekers beschikbaar, ingelogd en niet ingelogd.


Kies zelf je eigen achtergrondkleur als je het lichtgrijs niet mooi vindt.


Ook de good-old carbon-look is beschikbaar.

Buiten een hoop kleine fixes en optimalisaties bevat Hardware.Info 5.7 geen nieuwe functionaliteit, op twee uitzonderingen na. We noemden al de nieuwe user balk, maar een andere vernieuwing vind je op de productgroeppagina's. Bij filters waar je meerdere opties kunt selecteren, laten we vanaf nu in eerste instantie enkel de populairste 10 keuzes in plaats van direct de hele lijst zien. In vrijwel alle gevallen zal de optie die je zoekt al in dit lijstje van 10 staan, zodat je niet ellenlange lijsten hoeft door te scrollen. Vanzelfsprekend is er een knop om alsnog alle opties te zien en uiteraard is het ook nog mogelijk om te zoeken in de complete lijst.

We zijn uiteraard benieuwd wat je vindt van het nieuwe Hardware.Info design! Complimenten, kritiek en suggesties; het is allemaal zéér welkom in de comments. Dank!

Bugs melden? Graag in het bekende forum daarvoor: Hardware.Info Bugs.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0