WD demonstreert zijn eerste schijf met Heat-Assisted Magnetic Recording

15 reacties

De volgende grote stap in de evolutie van magnetische harde schijven lijkt het toepassen van hitte door middel van een laser. Deze heat-Assisted Magnetic Recording technologie wordt reeds uitgebreid onderzocht door onder andere Seagate, en TDK berichtte onlangs nog dat het verwacht de eerste drives met HAMR in de tweede helft van 2015 te kunnen uitbrengen, waarna een opslagcapaciteit van 40 TB in 2020 mogelijk moet worden. Ook Western Digital zit niet stil en heeft onlangs tijdens het International Forum on Advanced Materials and Commercialization in China een eerste prototype gedemonstreerd.

Vooralsnog wilde Western Digital geen technische gegevens vrijgeven over zijn prototype, maar het demonstreerde wel een volledig werkende schijf op basis van een HAMR platter in een laptop. Dat doet vermoeden dat de technologie inderdaad binnen een jaar of twee gereed zal kunnen zijn voor massaproductie. Dit valt goed samen met de verwachtingen van analisten, die stellen dat een huishouden (in de Verenigde Staten) tegen 2016 gemiddeld genomen zo'n 3,3 TB aan dataopslag nodig zal hebben.

HAMR maakt gebruik van een laser om kortstondig het magnetische oppervlak te verhitten voordat gegevens weggeschreven worden. Het gevolg is dat de dezelfde hoeveelheid data op een kleiner oppervlak opgeslagen kan worden. De technologie zorgt ervoor dat de datadichtheid met meer dan een factor vijf zal kunnen toenemen, waardoor uiteindelijk schijven met een capaciteit van 40 tot 60 TB mogelijk moeten worden. Overigens zullen de eerste HAMR-schijven naar verwachting zo'n 6 TB aan opslagruimte bieden.

Meer achtergrondinformatie over interessante technologieën voor toekomstige harde schijven is te vinden in een eerder artikel.

Bron: Western Digital

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*