Hardware.Info Pro OC overklokt Raspberry Pi tot 1,5 GHz

22 reacties

Onze residente overklokker Joost Verhelst (rsnubje) is de laatste dagen in de weer geweest met een product dat je niet direct zou verwachten in handen van een die-hard overklokker: de Raspberry Pi. Op overklokkerssite Hwbot.org is de Pi sinds enige tijd ook onderwerp van gesprek en wij wilden wel eens zien wat deze super goedkope computer kan wanneer je hem combineert met zowel extreme koeling als een extreme voltmod.

Joost sloot de Raspberry Pi aan op de EVGA EPower, een module die overklokkers over het algemeen gebruiken om een videokaart van extra stroom te voorzien. Saillant detail: de EPower is ongeveer drie keer zo groot als de Raspberry Pi zélf (en kost ook ongeveer drie keer zoveel). Dankzij de EPower konden we het voltage voor de Broadcom SoC op de Pi aanmerkelijk hoger instellen. Standaard kun je het voltage op de Pi verhogen tot 1,4 volt (standaard is 1,25V), met de EPower kan het veel hoger. Om de topscore te bereiken gebruikten we circa 1,8 volt.

Verder plaatste Joost de Pi onder een phase change om het tot circa -25 graden te koelen. Hiervoor werd de Pi geïsoleerd met plastic spray en gebruikten we een custom koelblok.

De beperking lijkt vooralsnog te zitten in de software/firmware van de Raspberry Pi. Zodra we de klokfrequentie namelijk hoger dan 1,5 GHz instellen, start het besturingssysteem niet meer. Dat is in ieder geval al een extreme overklok, aangezien de standaard klokfrequentie van de Raspberry Pi 700 MHz bedraagt.

Als benchmark draaiden we de op Java gebaseerde HWBOT Prime benchmark, die werd voltooid met een score van 795,18 pps, waarmee we een wereldrecord vestigden. Interessant detail: daarmee komt de Pi in de buurt van de langzaamste Atom-processors.

We zijn inmiddels in conclaaf met de Raspberry Pi software developers of de grens van 1,5 GHz op een of andere manier geslecht kan worden.

Meer informatie over de Raspberry Pi en een uitgebreidere omschrijving van onze overklok lees je over een tijdje in Hardware.Info Magazine #2/2014. Wil je die niet missen? Klik hier om je als abonnee aan te melden en hier voor onze huidige actie waarbij je de gloednieuwe game Thief cadeau krijgt.

Klik hier voor het resultaat zoals getoont op Hwbot.org.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0