GTC2014: Nvidia kondigt next-gen Pascal GPU met Nvlink en 3D Memory aan

25 reacties

Op hun GPU Technology Conference 2014 heeft Nvidia's CEO Jen-Hsun Huang zojuist een vooruitblik gegeven op een GPU die in 2016 op de markt moet komen. De Pascal GPU bevat twee belangrijke nieuwe technieken: Nvlink en 3D Memory.

Nvlink is een nieuwe interface die Nvidia heeft ontwikkeld waardoor GPU's sneller onderling en met een CPU kunnen communiceren. Volgens Nvidia is Nvlink 5x tot 12x sneller dan de PCI-Express 3.0 x16 interface die nu voor GPU's wordt gebruikt. Versie 2.0 van de Nvlink standaard is verder cache coherent, wat er voor zorgt dat caches van CPU en GPU gesynchroniseerd blijven. De aansturing van Nvlink is compatible met het PCI-Express protocol. Jen-Hsun maakte niet duidelijk met welke CPU deze verbinding gemaakt moet kunnen worden, maar vermoedelijk zal het gaat om een door Nvidia zelf ontworpen toekomstige ARM-chip. Een samenwerking met Intel op dit vlak lijkt ons onwaarschijnlijk. Nvlink kan zoals geschreven ook gebruikt worden om de communicatie tussen GPU's onderling te versnellen.

De tweede nieuwe technologie die men in Pascal gaat toepassen in 3D packaging en 3D memory. Nvidia is van plan om geheugen bovenop de GPU te plaatsen in één productieproces. Het resultaat is dat geheugen met duizenden bits tegelijkertijd aangestuurd kan worden, waar 256- of 384-bit nu gebruikelijk is voor high-end GPU's. Volgens Nvidia gaat 3D memory voor een extreme stijging van geheugenbandbreedte zorgen.

Tijdens de keynote toonde Jen-Hsun Huang een prototype Pascal-module die ongeveer zo groot is als twee credit cards. Of de chip "echt" en werkend is, valt natuurlijk niet te controleren.

Opvallend is dat op de nieuwe roadmap de Volta generatie die Maxwell zou moeten opvolgen niet meer te zien is. Het is ons op dit moment niet duidelijk op Pascal in plaats van Volta of juist ná Volta komt.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0