OS X Yosemite: de nieuwe versie van Mac OS X

15 reacties

Vorig jaar werd OS X Mavericks geïntroduceerd. Deze nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple heeft een behoorlijke makeover gekregen. Maar ook de naam is belangrijk. Waar Apple vorig jaar overstapte van grote katten koos het toen voor mooie plaatsen in Califonië.

OS X Weed werd het niet

De eerste was dus Mavericks, maar nu werd het tijd voor een nieuwe naam. In de presentatie kwamen een aantal alternatieven voorbij, zoals zelfs OS X Weed. Maar het werd uiteindelijk OS X Yosemite.

Opvallend is ook dat Mavericks dat vorig jaar op de markt kwam al op 51% van de Apple computers draait. Dat in vergelijk met Windows 8 dat op slechts 8% van de computers draait. 

Allereerst heeft OS X Yosemite een nieuw design meegekregen. Men heeft op gebruiksvriendelijkheide en daarmee de duidelijkheid proberen te vergroten. Via doorzichtigheid krijgt alles meer persoonlijkheid en diepte (ook sidebar apps). Alle iconen hebben eenzelfde vormgeving gekregen. Ook is er een donkere modus voor gebruikers die niet afgeleid willen worden. Alles is op gebruiksvriendelijkheid gericht. Notificatiecenter heeft wederom de doorzichtigheid en heeft nu een 'today view', waarbij men widgets kan toevoegen (naar wens samenstellen). 


De nieuwe Dark Mode van OS X Yosemite.

Spotlight (de zoekfunctie) is ook verduidelijkt, waarbij apps en documenten en zelfs internetbronnen worden geraadpleegd. Ook contacten en herinneringen en afspraken (incl plaats) worden weergegeven. Ook omrekenen naar imperiaal en metrische systemen kan via spotlight. Ook iTunes content kan worden opgezocht, Door de doorzichtige vormgegeving blijft de structuur van de achtergrond intact.

Via iCloud Drive kun je data opslaan en delen met andere apparaten: zowel iOS, OS X én Windows-apparaten. Een feature waar veel gebruikers al lang op wachten. Ook Mail heeft verbeteringen gekregen. Grote tot 5 GB bijlages kunnen eenvoudig beveiligd verzonden worden naar andere computers. Mail Drop wordt deze vernieuwing genoemd. 

iCloud Drive laat je bestanden delen tussen je Mac en andere apparaten, zelfs Windows. 

Via de zoekbalk in Safari kun je via Smartsearch waarmee je net als met de ingebouwde zoekmachine van je Mac Spotlight overal zoeken. Ook kun je met bekenden makkelijk pagina's delen. Ook biedt Safari nu ondersteuning voor WebGL waardoor je zonder app Netflix kunt streamen, ook zorgt dit voor een betere werktijd op de accu. Volgens Apple is de nieuwe versie Safari van Mac OS X Yosemite veel sneller en zuiniger dan andere browsers. 

Via Continuity wordt het samenspel tussen OS X en iOS verbeterd. Zo is AirDrop nu geschikt om ook bestanden tussen iOS en OS X-apparaten over te zetten. Ook kun je via hand-off eenvoudig doorwerken van het ene apparaat op een ander apparaat. Een document waar je aan begonnen bent op je iPad kun je zo eenvoudig afmaken op je Mac. Ook bellen vanaf je Mac of een telefoontje opnemen vanaf je iPhone is mogelijk. 

Mac OS X Yosemite is vanaf nu beschikbaar voor ontwikkelaars en komt in de herfst officieel beschikbaar. Voor het eerst geeft ook Apple ook een publieke beta vrij via www.apple.com/osx/preview. 

Bron: Apple

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*