Tesla kondigt Model S P85D met tweede motor en autopilot aan

34 reacties

Tesla liet met de Model S al zien dat dat elektrische auto niet synoniem hoeft te zijn voor suf en traag, en met de vandaag aangekondigde Model S P85D doet het Amerikaanse bedrijf er nog een schepje bovenop qua performance, en introduceert het bovendien een geavanceerde ‘autopilot’.

De nieuwe Model S P85D lijkt uiterlijk als twee druppels water op de bestaande Model S, maar is voorzien van een tweede motor die de voorwielen aandrijft. Deze 221pk sterke motor is een aanvulling op de 470pk die de motor voor de achterwielen al levert, waardoor het totale vermogen van de Model S P85D dus uitkomt op 691pk. Het sprintje van 0-96kmh wordt daardoor afgelegd in 3,2 seconden, wat een seconde sneller is dan de bestaand P85 editie.
Door toevoeging van de tweede motor is de auto wel wat zwaarder geworden en weegt nu ruim 2200 kilo. Toch is de range nauwelijks afgenomen, volgens Tesla moet de P85D 440 kilometer op één acculading kunnen rijden, waar dat bij de versie met één motor 460 kilometer is. Het geringe verschil zou onder andere te danken zijn aan het feit dat de extra motor ook extra energie teruglevert bij het remmen, en daarnaast monitort de auto continu welke motor het meest effectief ingezet kan worden om het benodigde vermogen te leveren.

Naast de tweede motor is de Model S P85D ook voorzien van camera’s, een radar en een 360 graden sonarsysteem waarmee onder andere adaptive cruise control – een functie die tot nu toe miste – wordt toegevoegd. De auto kan bovendien automatisch in de juiste rijbaan blijven, herkent verkeersborden en zou zichtzelf autonoom kunnen parkeren. Het resultaat is een functie die tesla ‘autopilot’ noemt. Officieel is het echter geen zelfrijdende auto, volgens Telsa CEO Elon Musk heeft tot vooral te maken met het feit dat regelgeving op dit punt nog niet klaar is. Musk liet echter ook weten dat als je achter het stuur in slaap zou vallen, de auto zelf verder kan rijden. Het is bovendien mogelijk om de auto naar je toe te laten rijden vanuit bijvoorbeeld een parkeerplaats. Dit zou echter alleen toegestaan zijn op privéterrein. Kleine hindernis hierbij lijkt overigens wel dat de auto de laadkabel niet autonoom kan koppelen en ontkoppelen. De Autopilot functie zal ook geleverd gaan worden op de normale versies van de Model S, zonder de dubbele motor.

In eerste instantie brengt Tesla de P85D op de markt, later zullen ook de 85D en 60D verschijnen. Deze goedkopere modellen hebben respectievelijk minder motorvermogen en een kleiner accupakket. In Amerika zal de P85D vanaf december verkrijgbaar zijn voor 120.000 Dollar, waar de normale P85 105.000 Dollar kost. De 85D en 60D krijgen een meerprijs van ongeveer 5000 Dollar en komen in februari op de markt. Prijzen voor Nederland zijn momenteel nog niet bekend.

Slashgear reeds een stukje mee in de Model S P85D en onderstaande video laat zowel de acceleratie van de auto zien, als een demonstratie van het autopilot systeem.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.

 

« Vorig bericht Volgend bericht »
0