AMD laat Bulldozer-instructies weg uit Zen-processors

11 reacties

Het is al ongeveer 3,5 jaar geleden dat AMD met de Bulldozer-architectuur op de proppen kwam, waarbij de processors vooral gekenmerkt werden door behoorlijk veel cores. Een groot nadeel van het ontwerp, naast het relatief hoge energiegebruik, was de tegenvallende rekenkracht per kern.

Dat laatste gaat AMD volgens geruchten met de aankomende Zen-processors verhelpen: men stapt naar verwachting over van clustered multithreading (CMT) naar het populairdere simultaneous multithreading (SMT), waar ook Intel met zijn HyperThreading gebruik van maakt. Dat moet uiteindelijk zorgen voor een betere efficiëntie per core, al kan het de chip wel groter maken.

Er wordt echter ook gewerkt aan manieren om de chip juist fysiek in te perken. AMD heeft onlangs ondersteuning voor zijn Zen-processors ingebakken in enkele Linux-besturingssystemen en daaruit blijkt dat er behoorlijk wat instructiesets weggelaten zijn. Er zal namelijk geen ondersteuning zijn voor TBM, FMA4, XOP en LWP - die stuk voor stuk speciaal voor Bulldozer ontwikkeld waren. AMD lijkt dus weg te sturen van het principe van zijn laatste high-end architectuur.

FMA4 en XOP konden prestaties in games en multimedia een boost geven en lightweight profiling (LWP) was een manier om code meer dynamisch te maken. Laatstgenoemde instructieset kon daarmee de prestaties verbeteren van taken die tegelijkertijd uitgevoerd werden.

Er is nog geen officiële informatie beschikbaar over de Zen-architectuur. AMD heeft dan ook nog geen commentaar gegeven op het verhaal rondom de ontbrekende instructiesets. Eerdere berichten doen vermoeden dat de fabrikant van plan is de nieuwe processors in 2016 of 2017 op de markt te brengen.


De huidige AMD Bulldozer-architectuur heeft cores die stukken moeten delen

Bron: Kitguru

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*