AMD-APU's blijven mogelijk tot 2017 Excavator-cores gebruiken

39 reacties

Eind april lekten roadmaps van AMD waarin onder andere de Zen-cores van het merk te zien waren. Deze roadmaps gaven inzicht in een groot aantal toekomstige APU's en CPU's. Het blijkt echter maar weer eens dat gelekte roadmaps niet heel betrouwbaar zijn als het gaat om informatie. Zo werden in de gelekte roadmaps van april aangegeven dat de Bristol Ridge APU's tot 4 zen-cores zou bevatten. Opnieuw zouden er nu slides gelekt zijn, waarbij dit laatste tegengesproken wordt.

Via het Chinesee Benchlife.info zouden er nu dus opnieuw slides van AMD gelekt zijn. Hierbij wordt de Bristol Ridge APU echter met een maximum van vier Excavator-cores in plaats van Zen-cores getoond. Dit laatste komt ons bekend voor en kwamen we ook al in januari in het geruchtencircuit tegen. De Bristol Ridge APU's lijken aangepaste "Carrizo" APU's te zijn die geschikt zijn gemaakt voor de desktop. Meer informatie over de Carrizo APU is te vinden in onze Carrizo notebook-APU preview.

Het voor Bristol Ridge bedachte FM3 platform zou onder andere ondersteuning bieden voor Dual Channel DDR4, een PCI-express 3.0 x8 verbinding voor de GPU, vier keer USB 3.0, de mogelijkheid om twee SATA 3.0 devices aan te sluiten en een x2 PCI-express aansluiting voor NVMe-opslag. Hiernaast zijn vier PCI-express 3.0 sloten gereserveerd voor de "Promontory" chipsets. Deze chipsets moeten het onder andere mogelijk maken om USB 3.1-poorten, SATA-express en SATA 3.0-poorten toe te voegen. Verder lijkt "Bristol Ridge" dezelfde multimedia mogelijkheden te hebben als "Carrizo". Zo zal de APU de Universal video Decoder 6.0 ondersteunen met een HEVC decoder voor UHD-videos. Hiernaast zijn ook de Video encoder engine 3.1 (VCE3.1) en audio co-processor 2 (ACP2) weer terug te vinden. Overigens moet door het gebruik van een HDMI 2.0-uitgang voor de APU ook mogelijk zijn om UHD-resoluties met een 120 Hz refresh rate te kunnen tonen.

De Excavator-cores in de Bristol Ridge APU's zouden, aldus een andere gelekte slide, tot wel 4 GHz geklokt moeten zijn. Hierbij zou er een betere performance-per-watt dan Kaveri moeten ontstaan. Ook zou de grafische kracht met meer dan 25 procent moeten toenemen ten opzichte van Kaveri. Bristol Ridge zou verder op het 28nm productieprocedé gemaakt worden en een TDP van 95 watt meekrijgen. Het is weer eens gebleken dat "gelekte slides" op zijn minst niet altijd betrouwbaar zijn. We zullen moeten wachten totdat AMD met officiële informatie komt of totdat we de producten zelf in ons testlab onder handen hebben kunnen nemen. Tot die tijd is alle informatie nog niet zeker. Mochten de gelekte slides dit keer wel waar blijken te zijn dan zou AMD in het derde kwartaal van 2016 met "Bristol Ridge" producten op de markt komen. Dit zou dan ook betekenen dat we voor de desktop in ieder geval tot 2017 zullen moeten wachten voor CPU's met Zen-cores.

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van Benchlife.Info en bewerkt door Kitguru

Bronnen: Kitguru, Benchlife.info

« Vorig bericht Volgend bericht »
0