Welkom op Hardware.Info 6.0!

99 reacties

Vandaag introduceren we met trots Hardware.Info 6.0! De nieuwe versie van Hardware.Info is volledig responsive, wat betekent dat je Hardware.Info vanaf vandaag met elk apparaat optimaal kunt gebruiken, of het nu een desktop, laptop, tablet of smartphone is. 


Al je dit nieuwsbericht op je desktop of laptop leest, heb je je bij het zien van de kop wellicht afgevraagd "hoezo een nieuwe versie, ik zie geen veranderingen?". Dat is begrijpelijk, maar toch is er wel degelijk iets verandert: maak je browservenster maar eens kleiner, of pak je smartphone of tablet erbij. De site past zich vanaf vandaag namelijk geheel automatisch aan de grootte van je browservenster aan. Op die manier heb je niet alleen op conventionele PC's, maar ook op mobiele apparaten een optimale ervaring.

Mobiel gebruik van internet neemt al jaren toe, en we doen dan ook al jaren onze best die groep bezoekers een goede ervaring te bieden. Dat begon al in 2006, toen we de eerste versie van onze mobiele site introduceerden. In 2009 volgde een update en in 2012 kwamen we met een volledig nieuwe mobiele site, geoptimaliseerd voor een nieuwe generatie smartphones. Die versie, zij het met de nodige aanpassingen en vernieuwingen, hebben we tot vandaag gebruikt. Op zich werkte deze prima, maar doordat het hier ging om aparte template en veel losse code, was het voor onze developers steeds een uitdaging om bij de introductie van nieuwe functionaliteit deze ook voor mobiele gebruikers beschikbaar te maken. Hierdoor waren de mogelijkheden van de mobiele site behoorlijk beperkt ten opzichte van die van de desktop site.

Dat is vanaf vandaag voorbij. We gebruiken vanaf nu responsive CSS- en Javascript-code om dezelfde templates en code geschikt te maken voor alle schermformaten. De desktop en mobiele versies van Hardware.Info zijn één en hetzelfde ding. Nieuwe functionaliteit komt daarmee ook in één keer beschikbaar voor alle platformen.

Het maken van deze responsive site is een flink klus geweest. De afgelopen weken is de nieuwe site in een bèta-omgeving uitgebreid getest door de Hardware.Info crew en ruim 100 Hardware.Info lezers. Hierdoor zijn we ervan overtuigd dat vrijwel alle bugs en onvolkomenheden er inmiddels uit zijn en dat we een mooi eindresultaat kunnen presenteren.

Alle onderdelen zoals je die kent van de Hardware.Info desktop site zijn vanaf nu ook beschikbaar op tablet en mobiel. Er zijn drie uitzonderingen: de wensenlijsten, vergelijkingstabellen en de NPI-pagina zijn nog niet geschikt gemaakt voor smartphone gebruik. Hier zullen we de komende periode nog aan werken voor een toekomstige versie.

Overigens zijn voor desktop/laptop-gebruikers de design-aanpassingen die gerelateerd zijn aan dit responsive project al eind september uitgerold bij Hardware.Info 5.9.33.

Uiteraard zijn we benieuwd naar de reacties op de nieuwe responsive website! Waardering en kritiek zijn welkom bij de comments onder dit nieuwsbericht; bugs kan je zoals gebruikelijk melden in het daarvoor bestemde forum.

En de apps?

Een voor de hand liggende vraag is wat er met de komst van onze responsive site nu gaat gebeuren met onze iPhone, Android en Windows Phone apps.

Allereerst: als je de apps geïnstalleerd hebt, blijven ze gewoon werken. Echter, omdat we in de achterliggende site-code op template-niveau geen onderscheid meer maken tussen verschillende site-versies, is het wel zo dat de nieuwe smartphone-view van de pagina's wordt ingeladen zodra je doorklikt naar een nieuwsbericht, review of product, inclusief de menubalk. Die zal vermoedelijk niemand in de weg staan.

Door de komst van de responsive site zullen we de apps niet verder doorontwikkelen. We hebben nog niet besloten of en zo ja hoe lang we de bestaande apps nog actief blijven aanbieden/ondersteunen. Hier zullen we op een later moment op terugkomen.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0