Harde schijven met HAMR-technologie komen in 2018

51 reacties

Harde schijven worden nog steeds gebruikt door vele mensen wereldwijd. Heat-assisted magnetic recording-technologie belooft een verhoging van de capaciteit van harde schijven in de komende jaren. De technologie is al eerder aangekondigd, maar nu blijken de eerste harde schijven die gebruik maken van de techniek pas in 2018 op de markt te komen.

Om aan de groeiende vraag naar opslagcapaciteit te kunnen voldoen voor de komende jaren, moet de productie van NAND-flashgeheugen en ook de capaciteit van harde schijven worden verhoogd. Moderne harde schijven maken gebruik van PMR- of SMR-technologie, waarbij de schijven tot 10 TB kunnen opslaan (bij gebruiker van zeven 1,43 TB platters).

Bedrijven als Seagate en Western Digital geloven HAMR-technologie nodig is om aan de grotere vraag naar opslagcapaciteit te kunnen voldoen. HAMR gebruikt een speciale laser om de magnetische platters te verhitten tot aan het Curie-punt (de temperatuur waarbij ferromagnetische materialen hun magnetische eigenschappen permanent verliezen), zodat de coërciviteit verlaagd wordt tijdens het schrijven van data op de platter. HAMR harde schijven hebben een nieuwe architectuur, hebben nieuwe media nodig en ook opnieuw ontworpen lees-/schrijfkoppen. Ook een laser is benodigd, samen met een near-field optical transducer (NFT).

Er wordt al jaren gewerkt aan HAMR-technologie en er zijn al enkele prototypes gedemonstreerd door diverse fabrikanten. Vertragingen zijn echter wederom aangekondigd. Gelukkig komen er steeds grotere PMR en SMR harde schijven de komende jaren.

Bron: Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0