Samsung Magician-software weigert firmware-update zonder datacollectie - Update

241 reacties

Gisteren hadden we een kort statement ontvangen van Samsung, inmiddels hebben we een uitgebreidere versie en die hebben we aan dit bericht toegevoegd. 

De nieuwste versies van Magician, het softwarepakket dat Samsung bij zijn SSD's levert, vereisen instemming met de verzameling van persoonlijke informatie om een firmware-update uit te voeren. Na de algemene voorwaarden krijgt de gebruiker tijdens het installatieproces de keuze om al dan niet in te stemmen met de 'privacy policy'. In de begeleidende tekst staat dat je ervoor mag kiezen om de verzameling en het gebruik van je persoonlijke data af te wijzen, maar dat je dan geen firmware-update kunt uitvoeren.

Samsung Magician bevat deze voorwaarden sinds kort: volgens meldingen van gebruikers op Twitter en Reddit zitten ze sinds versie 4.9 in de tool. De release-notes maken daar echter geen melding van. In de voorwaarden, die een kleine 600 woorden tellen, staat onder andere dat je IP-adres en device-ID's van aangesloten apparaten kunnen worden verzameld. Hiermee worden zowel de gebruiker als het apparaat geïdentificeerd. De data worden buiten Europa opgeslagen, bijvoorbeeld in Samsungs thuisland Zuid-Korea.

Voor oudere SSD's biedt Samsung zijn firmware-updates ook los aan als .ISO-bestand, maar de 750 Evo, 850 Evo, 850 Pro en 950 Pro staan daar niet tussen. De Magician-software is voor die courante drives dus de enige manier om de firmware te updaten, wat niet kan zonder dat je instemt met data-collectie. Daarnaast wordt het pakket gebruikt voor de zogenaamde Rapid-modus en zit er een benchmarkfunctie in.

Statement Samsung via woordvoerster Cella Sin: "De informatie die Magician voor firmware-updates ontvangt, blijft beperkt tot het IP-adres van het apparaat, het serienummer, SSD-modelnaam en het aantal drivers dat is geïnstalleerd op de PC of het apparaat. Deze informatie is noodzakelijk om het juiste firmwaretype en -versie te identificeren per SSD-apparaat. Voor de Magician-software, die wereldwijd beschikbaar is, is de term ‘persoonlijke informatie’ gebruikt omdat er sommige landen zijn waarin het IP-adres van het apparaat en het serienummer gerechtelijk vallen onder persoonlijke gegevens."

 

De melding die je tijdens de installatie van Samsung Magician krijgt.


Ben je niet akkoord gegaan met de voorwaarden, dan kun je de firmware niet updaten. (Foto: Twitter)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0