Nieuwe firmware voor Samsung 840 SSD lost degradatie op

Door , bron: Golem.de


Het is al enige tijd geleden, maar menigeen zal het zich nog herinneren: 'oude' data was bij de 840 Evo SSD's van Samsung aanzienlijk langzamer te benaderen dan verse bestanden. Dit probleem ontstond door gebruik van TLC-geheugen, waarbij na verloop van tijd het voltage van de geheugencel te ver inzakte om de reguliere prestaties te behalen.

Samsung heeft dit euvel inmiddels al zowat een jaar geleden opgelost voor de 840 Evo, aan de hand van meerdere firmware-updates die de data 'handmatig' op tijd verversen. De ietwat oudere 840 (zonder Evo) heeft inmiddels dezelfde behandeling gekregen, nadat vergelijkbare klachten rondgingen.

Met update DXT0AB0Q heeft Samsung de leessnelheid van oude data op de 840 SSD's dus ook hier terug op peil gebracht. Deze gebruiken overigens net zoals de Evo-variant TLC-geheugen met drie bits per cel, maar zijn nog gebaseerd op chips van 21 nm - waar de 840 Evo van nieuwer 19nm-geheugen voorzien is. Door de grotere transistors van de 840 heeft het langer geduurd voordat de degradatieproblemen op kwamen dagen en er een oplossing voor nodig was.

De firmwareupdate voor de Samsung 840 SSD's is Magician-software van het bedrijf te verkrijgen.


Vandaag in het nieuws

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*