Google werkt aan nieuw besturingssysteem genaamd 'Fuchsia'

30 reacties

Op dit moment heeft Google twee besturingssystemen, Android voor mobile devices en Chrome OS voor laptops en desktops. Het ziet ernaar uit dat Google aan het werk is aan een derde besturingssysteem genaamd 'Fuchsia', volgens informatie op een GitHub-pagina van Google. De zin “Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)” is daar te vinden.

Fuchsia's kernel, genaamd Magenta, wordt gebouwd om op zowel desktops als smartphones te draaien. Magenta is gebaseerd op het LittleKernel-project. Net zoals met Android en Linux, drijft Magenta het Fuchsia-OS aan. Magenta wordt ontwikkeld als een concurrent van commerciële embedded besturingssystemen zoals FreeRTOS of ThreadX.

Magenta is ontworpen om veel beter te schalen, waardoor het beter werkt met embedded devices, smartphones en desktops PC's. Hiervoor legt Magenta een laag bovenop LittleKernel, waardoor er een first class user-mode support ontstaat (nodig voor gebruikersaccounts) en een capability-based security model (waardoor er zoiets als de permissies van Android 6.0 kunnen werken).

Het ziet ernaar uit de Google Flutter gebruikt als gebruikersinterface en Dart als programmeertaal. Er wordt ook gebruik gemaakt van Escher, een renderer met ondersteuning voor light diffusion, soft shadows en andere visuele effecten, met OpenGL of Vulkan. Schaduwen en subtiele kleurenreflecties zijn een belangrijk onderdeel van Google's 'Material Design', waardoor het lijkt alsof Flutter en Escher ontworpen zijn met het Material Design UI in het achterhoofd.

Verder weten we dat er ondersteuning is voor 32-bit en 64-bit ARM CPU's en 64-bit PC's. Travis Geiselbecht van Google heeft bevestigd dat de OS beschikbaar komt voor de Raspberry Pi 3.

Het is nog niet zeker wat Google van plan is met zijn nieuwe OS. Er gaan geruchten dat Google van plan is Android en Chrome OS met elkaar te integreren. We zien het al gebeuren met de toevoeging van de Play Store aan Chrome OS. Fuchsia kan daarbij de oplossing bieden, maar voor hetzelfde geld horen we er niets meer van. Wij houden de naam in elk geval goed in de gaten.

Bronnen: Greenbot, Androidpolice

« Vorig bericht Volgend bericht »
0