Sony kondigt dunnere PS4 en Playstation 4 Pro aan

100 reacties

Sony heeft tijdens een livestream een goedkopere Playstation 4 aangekondigd. De console heeft geen nieuwe naam gekregen, men noemt het apparaat 'The new Playstation'. De dunnere variant zal vanaf 16 september beschikbaar zijn in de Benelux. Het goedkopere model gaat €299 kosten, wat 100 euro minder is dan de adviesprijs van de 'originele' Playstation 4 van inmiddels drie jaar oud. Dat deze revisie er aan zat te komen was al duidelijk, het apparaat dook al eerder op in de geruchtenmolen.

Daarnaast komt het bedrijf met de Playstation 4 Pro, een nieuwe console met support voor 4K en HDR. Ook deze aankondiging was al eerder voorspeld. Het apparaat beschikt over een snellere GPU en hogere kloksnelheden. Daarnaast beschikt de PS4 Pro over een 1TB harddisk, tegenover een 500GB harde schijf voor de 'standaard' Playstation 4. 

Sony legde de focus tijdens de presentatie van de Playstation 4 Pro op vier componenten: 4K, HDR, HDTV en Playstation VR. Zo liet de Japanse uitgever verschillende games in 4K zien, waaronder Watch Dogs 2 en de exclusieve game Days Gone. Bovendien krijgt de console support voor 4K Netflix-video. Of er support is voor 4K Blu-ray's is nog onduidelijk, het lijkt erop dat hier geen ondersteuning voor wordt geboden - wellicht dat Sony hier binnenkort meer informatie over zal geven.

Ook toonde men enkele scenes uit onder andere Uncharted 4, waarin HDR voor realistischer beeld moet zorgen, aldus Sony. HDR komt middels een firmware-update overigens ook beschikbaar voor de 'oudere' Playstation 4.

De Playstation 4 Pro kan ook betere graphics bieden op een 1080p-TV, zo toonde het bedrijf. Enkele games kregen meer details dan de 'oude' Playstation 4, op dezelfde resolutie. Sommige al gereleasde games zullen gepatched worden, zodat ze de nieuwe features van de PS4 Pro ondersteunen.

Met de release van Playstation VR binnen handbereik, is het logisch dat de nieuwe Playstation 4 Pro tevens ondersteuning biedt voor deze VR-bril. Sony maakte bekend dat de PS4 Pro meer rekenkracht heeft, maar hoe dit ingezet gaat worden is niet helemaal duidelijk: het zou kunnen dat er hogere framerates en/of meer details zichtbaar zijn, maar vermoedelijk zal dat verschillen per game.

De Playstation 4 Pro is wat dikker, met drie 'lagen' waar het slim-model er twee heeft. Hierdoor is er ruimte voor meer GPU-power: de GPU kan 4,2 TFLOPs aan performance bieden - 2,4 TFLOP meer dan zijn voorganger. Er zijn opnieuw 8 Jaguar-cores gebruikt, al is de kloksnelheid onduidelijk. De hoeveelheid geheugen is met 8GB GDDR5 gelijk gebleven.
De Playstation 4 Pro komt op 10 november beschikbaar voor €399.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0