Door het stijgende gebruik van NAND-flash in smartphones en de grote vraag naar SSD's dreigt er een tekort aan de geheugenchips te ontstaan. Dat meldt TrendForce, een marktonderzoeksbureau waar DRAMeXchange onderdeel van uitmaakt. Sinds april zijn de prijzen van een wafer flashchips al aan het stijgen, waardoor de omzet van de NAND-producten in totaal met 3,4% steeg. Veel fabrikanten zijn echter volop bezig met de overstap naar 3D-NAND en kunnen extra capaciteit inschakelen.
Een groot deel van de extra omzet kwam ten bate van Samsung, dat 10% meer omzette. Vooral het 3D-NAND en de eMMC/UFS-chips zijn populair. De gigant zag zijn marktaandeel groeien naar 36,3%. Toshiba heeft een nieuwe fabriek gebouwd, waarin de massaproductie van zijn eigen 3D-NAND is gestart. Voor het komende kwartaal zal traditioneel 'planar' geheugen echter nog goed zijn voor 80% van de productie.
Western Digital, tegenwoordig de eigenaar van Sandisk, wist zijn marktaandeel uit te bereiden naar 16,1%. Het is nog voornamelijk afhankelijk van 2D-NAND, maar het zet vaart achter zijn 64-laags geheugenchips en over een jaar moet 3D-NAND al 40% van de afzet uitmaken. SK Hynix noteerde flinke groei en haalt bijna Micron in, dat volop bezig is met de transitie naar driedimensionaal geheugen. In 2017 moet het daar de vruchten van gaan plukken. Intel blijft stabiel, maar heeft groeipotentieel als in het vierde kwartaal zijn Chinese 3D-NAND-fabriek klaar is.
De marktaandelen van de grootste flashproducten in het afgelopen kwartaal.
Bron: TrendForce