Platte metalens van Harvard kan nu meerdere kleuren scherpstellen

12 reacties

Deze zomer is het onderzoekers van Harvard gelukt om een lens te maken vanuit een plat oppervlak. Hierbij gebruikten ze een zeer dunne glasplaat met daarop minuscule vinnen van titaniumdioxide. Een gebrek was echter dat de lens maar één golflengte (dus kleur) kon scherp stellen, iets wat chromatische aberratie heet en waar gewone lenzen ook last van hebben.

Gisteren hebben de onderzoekers echter laten weten dat ze in de afgelopen acht maanden flinke voorgang hebben geboekt. De lens kan nu namelijk het kleurenspectrum van 490 tot 550 nanometer op één punt focussen, basaal het spectrum van blauw tot groen. 

In huidige smartphone camera's zitten 5 tot 7 lenselementen, in een professioneel camera-objectief zijn dat er soms wel 25. De onderzoekers van Harvard hopen al deze elementen te kunnen vervangen door een of twee van deze platte metalenzen. Hiermee zouden camera's veel kleiner, lichter en lichtsterker worden.

Uiteindelijk zou de technologie makkelijk te fabriceren zijn, omdat het bestaande processen uit de halfgeleiderindustrie worden gebruikt. De metalenzen zouden met een enkele lithografie-bewerking op wafers geproduceerd kunnen worden. Voordat het zover is zal er echter nog veel meer onderzoek plaats moeten vinden om het gehele zichtbare kleurenspectrum van 390 tot 700 nanometer te kunnen gebruiken met zo'n lens.

Licht wat zich door de metalens beweegt

Chromatische aberratie: verschillende kleuren (golflengtes) licht bewegen verschillend door de lens heen

Het zichtbare spectrum 

Het oppervlak van Harvard's metalenslens. Het witte balkje is 200 nanometer lang.
De verschillende diktes pilaren zorgen dat de verschillende golflengtes licht met dezelfde hoek weerkaatst worden.

Bron: Harvard

« Vorig bericht Volgend bericht »
0