Nest introduceert Cam IQ: zelflerende netwerkcamera

2 reacties

Het assortiment van Nest bestond tot op heden uit een slimme thermostaat, rook- en koolmonoxidemelder en een beveiligingscamera voor binnen en buiten. Vandaag kondigt het bedrijf een nieuwe toevoeging aan: de Nest Cam IQ.  Deze wordt primair gepositioneerd als een beveiligingscamera en zal rond de 349 euro zal gaan kosten. De Cam IQ is niet zozeer 'slim' in de zin dat het een WiFi-camera is, maar vooral ook omdat het - net als de andere Nestproducten - zelflerend is. Hardware.Info had de gelegenheid alvast even kennis te maken met het apparaat.


Het design van de Cam IQ komt stijlvol en degelijk over. De behuizing is geheel wit en vervaardigd van polycarbonaat plastic. De cameramodule herbergt ook een speaker en wordt omringd door een rand van leds, die afhankelijk van de situatie een andere kleur weergeven. Verder is er een led-indicator waar aan je kan zien of de camera beeld en geluid opneemt. Het geheel zit vast aan een steel waardoor de camera rondom 180° kan draaien en 160° naar voren en achteren. Het geheel wordt gevoed via een usb-c bekabelde adapter en is dankzij de tripod-aansluiting ook op een statief te plaatsen. 

Volgens de vertegenwoordigers van Nest die wij spraken is de Cam IQ op dit moment de meest geavanceerde beveiligingscamera die op de consumentenmarkt verkrijgbaar is. Het apparaat heeft in ieder geval op papier indrukwekkende hardware aan boord. Zo is er de 4K sensor met ondersteuning voor night vision en HDR, waardoor je niet alleen 12x digitale zoom tot je beschikking hebt, maar ook meer contrast. De WiFi adapter is uitgerust met de 802.11ac standaard en 2x2 MIMO, en tevens ondersteunt de Cam IQ de energiezuinige Bluetooth LE (Low Energy).

Naast beeld neemt Nest Cam IQ ook geluid op, waarvoor er drie microfoons zijn ingebouwd. Bovendien kan de Cam IQ ook gebruikt worden om op afstand mee te communiceren. Op dit moment gaat dat nog via een zogenaamde walkie-talkie functie waarbij je een knop in de Nest-app indrukt om te kunnen praten. Het geluid wordt vervolgens door de ingebouwde speaker weergegeven. 

Wat de Nest Cam IQ onderscheidend moet maken van soortgelijke camera's is, naast de geavanceerde hardware, intelligente en zelflerende software. Deze combinatie maakt het mogelijk dat de camera niet slechts lukraak beeld en geluid opneemt, maar het juiste beeld en geluid en indien nodig een notificatie verstuurt. Dat werkt als volgt. Wanneer je de Cam IQ aangesloten hebt, streamt de camera 24 uur per dag live beelden in 1080p HD-resolutie - 4K streaming is technisch wel mogelijk, maar met oog op de bandbreedte (nu nog) niet wenselijk. In het donker zorgt de night vision via twee 940 nm infrarode leds - wiens licht nauwelijks zichtbaar is voor het menselijke oog - voor de verlichting.

Dankzij de slimme software is de Cam IQ in staat om niet alleen de aanwezigheid van een persoon te detecteren, maar ook om het onderscheid te maken met bijvoorbeeld een hond of kat die door het beeld loopt. Zo krijg je als het goed is alleen meldingen die er toe doen. Je kan tevens snapshots terughalen van maximaal drie uur terug in de tijd waarbij de camera zowel een overzichtsfoto geeft als een ingezoomd beeld van de actie die de aandacht trok. Deze functionaliteit wordt door het apparaat zelf verzorgd en vereist geen registratie of abonnement.       

Wil je het echter het maximale uit de Cam IQ halen, dan zal je een abonnement op Nest Aware moeten nemen, wat 10 euro per maand of 100 euro per jaar kost en 5 euro voor elke extra camera. Daar krijg je natuurlijk ook wat voor terug. Naast de detectie van personen, voegt Nest Aware gezichtsherkenning toe met behulp van Google's FaceNet. Door niet-herkende gezichten van bekende personen te taggen, leert de Cam IQ mettertijd steeds beter gezichten te herkennen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je alleen meldingen krijgt als er daadwerkelijk iets aan de hand is. Overigens kan je sowieso in hoge mate zelf bepalen welke meldingen je wilt ontvangen.

Ook is met een abonnement het mogelijk om notificaties te ontvangen wanneer de Cam IQ pratende personen of blaffende honden waarneemt. Bovendien neemt de Cam IQ in combinatie met Nest Aware 24 uur per dag op en schrijft de beelden weg in de cloud, waar ze veilig en direct toegankelijk zijn. Voor de gebruikers die alleen tijdens bepaalde periodes, zoals bijvoorbeeld de zomervakantie, gebruik willen maken van de abonnementsvorm is dat zonder beperkingen mogelijk door een abonnement voor de duur van een maand af te sluiten. Tenslotte is het nog vermeldenswaardig dat je met Nest Aware de beschikking over de zogenaamde supersight functie krijgt, waar de Cam IQ video opneemt met een picture in picture, waarbij je zowel een ingezoomde versie als een overzicht van het geheel te zien krijgt. 

Natuurlijk geef je, wanneer je de Cam IQ aanschaft, Nest vergaande toegang tot het privédomein van je huis en dat is zeker een punt om even bij stil te staan. Je kan het apparaat zo instellen dat het alleen 'aan' staat wanneer je zelf en eventuele gezinsleden niet thuis zijn, maar de gedachte aan Big Brother ligt desalniettemin voor de hand. De beveiliging van alle persoonlijke data staat volgens Nest bij het bedrijf hoog op de agenda en inderdaad klinken zaken als twee-stapverificatie, 128 AES, TLS/SSL en de relatief forse wachtwoordeisen geruststellend. Zo ook de verzekering dat je ten alle tijde je account en data kan wissen en dat Nest "in the buisness of selling hardware, and not personal data" is. Evengoed vinden wij het iets om over na te denken en goed af te wegen met welke verhouding tussen de waarborging van privacy aan de ene kant en veiligheid aan de andere kant, jij je het meest op je gemak voelt.

Ben je net als wij nieuwsgierig geworden naar de Nest Cam IQ? Deze slimme camera is vermoedelijk vanaf 28 juni 2017 verkrijgbaar voor een prijs van 349 euro. Naar verwachting kan je tegen die tijd een uitgebreide review van het apparaat en onze ervaringen ermee op onze website lezen.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*