"Laag geprijsde Vega kaarten enkel dankzij tijdelijke kickbacks van AMD"

61 reacties

Gisteren publiceerden we een uitgebreid nieuwsbericht waarin we uiteenzetten dat verschillende van AMD's partners ons lieten weten dat de door AMD gestelde adviesprijzen voor de Radeon RX Vega 64 en 56 als "onrealistisch" te bestempelen zijn. Inmiddels zijn er weer nieuwe feiten die dit verder bevestigen.

Wij spraken verschillende leveranciers van Radeon-kaarten, die stuk voor stuk zeiden dat wanneer een Radeon RX 64 voor de door AMD beloofde prijs van $ 499 of het equivalent daarvan in euro's (ca. € 550 met BTW erbij) in de winkel zou worden gelegd, de videokaartenfabrikant, distributeur én webwinkel daar allemaal geld op zouden verliezen. Een realistische prijs zou zo'n $ 100 / € 100 hoger zijn.

Onze collega's van KitGuru spraken gisteren met Andrew Gibson van OverClockers.co.uk, één van de grootste Engelse IT webshops en één van AMD's launch partners voor RX Vega. Hij gaf aan dat AMD ze compenseerde om de eerste batch van een paar honderd kaarten (uitverkocht binnen 15 minuten!) tegen deze prijs te verkopen. De Noorse site Tek.no sprak met Komplett en deze winkel bevestigde dit verhaal: ook daar compenseerde AMD de shop voor het met verlies verkopen van de eerste kaarten (275 stuks in het geval van Komplett). Al met al lijkt dit dus een opzettelijke actie om de kaarten op zeer tijdelijk voor de beloofde scherpe adviesprijs in de winkel te leggen.

Inmiddels heeft AMD een nieuwe statement over de situatie naar buiten gebracht. Een woordvoerder stuurde ons het volgende citaat:

"Radeon RX Vega64 demand continues to exceed expectations. AMD is working closely with its partners to address this demand. Our initial launch quantities included standalone Radeon RX Vega64 at SEP of $499, Radeon RX Vega64 Black Packs at SEP of $599, and Radeon RX Vega64 Aqua Packs at SEP of $699. We are working with our partners to restock all SKUs of Radeon RX Vega64 including the standalone cards and Gamer Packs over the next few weeks, and you should expect quantities of Vega to start arriving in the coming days."

De oplettende lezer zal zien dat AMD hier enkel belooft dat er opnieuw voorraad van stand alone Vega-kaarten (dus zonder gebundelde games en andere Radeon Pack extra's) zal komen, maar openlaat of het dit voor de oorspronkelijk beloofde prijs zal doen.

Wij hebben AMD verschillende vragen gesteld om meer duidelijkheid te krijgen in deze situatie, maar hebben tot nu toe enkel bovenstaand statement als antwoord gekregen.

Met alle informatie die we nu hebben van videokaartfabrikanten en webshops als Overclockers.co.uk, Komplett en Alternate, kunnen we vooralsnog alleen maar concluderen dat de door AMD beloofde adviesprijzen inderdaad onrealistisch zijn. Willen kaarten op een gegeven moment (opnieuw) voor de beloofde prijzen in de winkel kunnen komen, dan zal AMD de prijzen richting haar partners moeten verlagen, waar op dit moment geen sprake van lijkt te zijn. Als consument moet je, zodra de Vega kaarten in grotere aantallen op de markt gaan komen, vermoedelijk rekening gaan houden met prijzen rond de € 550 voor de Vega 56 en € 650 voor de Vega 64.

Uiteraard zijn we als publicatie uitermate ongelukkig met deze situatie, aangezien het er duidelijk op lijkt dat AMD met de 'te optimistische' prijsinformatie in principe de wereldwijde techpers tot op zekere hoogte misleid heeft. Wij blijven proberen de komende dagen meer informatie van AMD te krijgen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

AMD Radeon RX Vega 64

AMD Radeon RX Vega 64

  • Vega 10
  • 4096 cores
  • 1247 MHz
  • 8192 MB
  • 2048 bit
  • DirectX 12 fl 12_1
  • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*