Qualcomm introduceert Falkor CPU-kern voor datacentra

10 reacties

Al een geruime tijd heeft Qualcomm laten merken dat ze meer willen dan alleen de mobiele markt bedienen. De markleider in mobiele SoC's heeft met ondersteuning van Microsoft het offensief geopend op de PC-markt, maar het bedrijf heeft nog een ander front: het datacentrum.

Precies een jaar geleden liet het bedrijf op Hot Chips weten aan een nieuwe lijn processors te werken, Centriq. Deze lijn zou van de grond opgebouwd worden voor de servermarkt. Afgelopen december werd de eerste processor aangekondigd, de Centriq 2400. Het bedrijf gaf nog niet veel informatie vrij, maar liet weten dat het om een ARMv8-processor met 48 cores ging die op 10nm geproduceerd zou gaan worden.

Over de custom CPU-kern werd maar een detail vrijgegeven: de naam Falkor. Vandaag is het bedrijf echter naar buiten gekomen met een bulk details omtrent de architectuur. 

De Falkor-core is gebaseerd op ARMv8.0, maar opvallend is de ondersteunde instructieset, AArch64. Enkel AArch64. Er is geen 32-bits functionaliteit aanwezig, volgens Qualcomm om ruimte op de chip en stroom te besparen. Falkor wordt verder geconfigureerd in duplexes, met twee cores wordt één L2-cache gedeeld. In de Centriq 2400 zitten vervolgens 24 van deze duo's met een gedeelde L3-cache, chipset en I/O.

De Falkor CPU maakt gebruik van een variable pipeline van 10 tot 15 klokcycli. Er is een 4-wide decode stage en vervolgens een 8-wide out-of-order dispatch. Deze sturen de instructies naar 8 execution ports, die afhankelijk van de instructies een variable lengte hebben.

Verder is de Centriq 2400 echt een SoC, alle essentiële I/O zit erop geïntegreerd. Er zijn 6 DDR4-geheugenkanalen aanwezig waarop in per kanaal 1 of 2 DIMM's op kunnen worden aangesloten en in totaal 1.5TB aanspreekbaar wordt.. Er 32 PCI Express 3.0-lanes voor opslag, acceleratoren en netwerkadapters. Verder is er een geïntegreerde south-bridge met USB, SATA, I2C en een aantal andere I/O-mogelijkheden.

Qualcomm wil zich verbreden en met de onthulling van de Falkor-core wordt het duidelijk dat het offensief op de servermarkt serieus is. Het bedrijf heeft van de grond af een CPU-kern ontworpen specifiek voor de servermarkt en deze in een SoC gestopt die geproduceerd wordt op een 10nm proces, waarmee het een van, zo niet dé, eerste is in deze markt. Zowel de performance als de efficiëntie zal zeer hoog moeten liggen om een gedeelte van deze stugge markt te veroveren. Eind dit jaar zullen we gaan zien of Qualcomm daarin geslaagd is, als de eerste chips in productie gaan.

AnandTech heeft de kans gekregen een uitgebreide preview te schrijven, die hier te lezen is.

Bronnen: Qualcomm, AnandTech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*