Getest: Kaby Lake-CPU past wel, maar werkt niet in Intel Z370-moederbord

14 reacties

Tot spijt van velen is het niet mogelijk om te upgraden naar één van Intels aankomende Coffee Lake-CPU's met een Z170- of Z270-moederbord. Ondanks dat zowel Kaby Lake als Coffee Lake gebruikmaken van dezelfde socket 1151, zijn ze niet compatibel. Zijn er daadwerkelijk fysieke verschillen tussen de sockets op een Z270- en een Z370-moederbord? En werkt een 'oude' Skylake of Kaby Lake CPU in een Z370-bord? Wij testten het uit.


Twee keer socket 1151: zoek de verschillen.

Voor deze quicktest gingen we aan de slag met een Intel Z370-moederbord en een Kaby Lake-processor. We gebruikten een betaalbare Celeron G3930-processor, om de schade bij eventuele ongelukken beperkt te houden. De CPU bleek zonder problemen te passen: fysiek is de 'nieuwe' socket 1151 identiek aan de processorvoet die we kennen. Eenmaal gemonteerd probeerden we het systeem op te starten. Het moederbord ging aan en begon aan zijn self-test, maar viel tijdens de laatste stap (VGA) uit en begon weer opnieuw. Ook met een losse videokaart bleek dit het geval. Nu is dit natuurlijk slechts één Z370-moederbord, maar we hebben geen reden om aan te nemen dat het bij andere borden wel zou werken.

  Z270 moederbord Z370 moederbord
Kaby Lake CPU Ja Nee
Coffee Lake CPU Nee Ja

Kortom, ondanks dat ze fysiek van dezelfde socket gebruikmaken, zijn Kaby Lake en Coffee Lake op geen enkele manier compatibel met elkaar. Tegelijkertijd beschadigt het plaatsen van een nieuwe CPU in een oude socket of vice versa niets: een foutje zorgt er niet voor dat je CPU of moederbord in rook opgaat. Hoe dan ook, als je nu een Skylake of Kaby Lake processor hebt en wilt upgraden naar Coffee Lake, zul je een nieuw moederbord moeten kopen - een flinke extra hobbel die je zal moeten nemen.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*