Aandelenkoers AMD zakt in na presentatie kwartaalcijfers

0 reacties

Vorige week woensdag maakte AMD zijn kwartaalcijfers bekend: voor het eerst in drie jaar wist het bedrijf weer een kwartaalwinst te boeken. Ondanks dat positieve resultaat maakte AMD op de beurs de afgelopen dagen juist een duikeling. Het aandeel is ten opzichte van vorige week een kwart minder waard geworden. De oorzaak ligt wellicht in negatieve verwachtingen over de markt voor cryptomining-kaarten.

Joseph Moore, een analist van zakenbank Morgan Stanley, schreef maandag aan klanten dat hij verwacht dat de verkopen van videokaarten voor cryptomining volgend jaar met 50 procent zullen afnemen, wat voor AMD tot een winstafname van 250 miljoen USD zou leiden. Daarbij zou ook de vraag naar AMD's custom GPU's voor gameconsoles afnemen met 5,5 procent.

"Om duidelijk te zijn, we waarderen wat het bedrijf voor elkaar heeft gekregen in zowel het processor- als videokaartensegment met een fractie van het budget van concurrenten," aldus het rapport van Moore, dat werd ingezien door CNBC. "Onze terughoudendheid is gebaseerd op de huidige aandelenkoers, gecombineerd met het beperkte groeipotentieel in 2018 en verder". Volgens Moore zou een prijs van 8 USD per aandeel daarom realistischer zijn, versus de 14,25 USD waarop het aandeel vorige week dinsdag stond.

Nadat Morgan Stanley op basis van het rapport zijn rating had aangepast, zakte de aandelenkoers van AMD verder in. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers daalde het aandeel al naar 11,84 USD, de laatste prijs die werd bereikt voor het rapport van Moore uitkwam; gisteren werd voor een aandeel AMD nog 10,80 USD betaald.

Ondanks de koersval van de afgelopen dagen staat het aandeel AMD nog steeds 40 procent hoger dan een jaar geleden. Aan het bedrijfsresultaat dragen niet alleen de goede verkopen van videokaarten door mining bij: ook de succesvolle lancering van Ryzen-CPU's en de eerste verkopen van Epyc-serverprocessors brengen geld in het laatje. Niettemin is het nog de vraag of AMD volgend kwartaal weer winst maakt: het bedrijf verwacht voor het komende kwartaal een omzetdaling omdat in het vierde kwartaal traditioneel minder wordt verkocht, terwijl Intel net de tegenaanval op Ryzen heeft geopend met zijn Coffee Lake-processors.

Koersgrafiek van AMD gedurende de afgelopen maanden. Bron: Google Finance.

Bron: CNBC

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*