Quantum encryptie in lab is nu snel genoeg voor telefoongesprekken

9 reacties

Quantum encyptie is de droom voor elke beveiligingstoepassing in de IT-wereld, omdat zelfs het kijken naar de data voor verandering kan zorgen. Deze methode van encryptie is momenteel echter nog trager dan zijn conventionele tegenhanger, wat het momenteel nog ongeschikt maakt voor telefoongesprekken of video-chats.

Een team van onderzoekers hebben hier ogenschijnlijk een oplossing voor gevonden, die tot 10 keer sneller zou moeten zijn dan de huidige quantum-methodes, ofwel gelijk aan de 'normale' methodes als je ze parallel draait. Dit hebben ze bereikt door meer data in elke foton te steken.

Normaal gezien kan je per foton maar één bit encoderen, maar het team heeft ontdekt dat het twee bits kon encoderen door de release-tijd van de fotonen te veranderen. Ze geven fotonen in feite eigenschappen die we ze vroeger niet konden geven. Het zal echter nog een tijdje duren eer deze methode praktisch bruikbaar wordt, gezien een zender/ontvanger-paar momenteel even groot is als een computer.

Het is echter niet zo ver als je denkt, gezien alle apparatuur al beschikbaar is, buiten de foton-detector. Wie zich nog eens wil verdiepen in de wereld van de quantum computing kan onze uitgebreide review nog eens nalezen. Wie meer info wil over bovenstaande ontwikkeling kan deze terugvinden op de website van ScienceAdvances.


Illustratie van een quantum communicatie apparaat dat video-calls kan encrypteren. Via Agheal Abedzahdeh (Duke University)

Bronnen: engadget, Sciencemag

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*