Gebruik Geforce-kaarten in datacenters niet langer toegestaan volgens nieuwe Nvidia-EULA

70 reacties

Nvidia heeft een wijziging in de gebruiksrechtovereenkomst (EULA) voor zijn Geforce-driver gemaakt, zo ontdekte het Duitse Golem. Volgens de nieuwe overeenkomst is het niet langer toegestaan de consumentenkaarten te gebruiken in een datacenter, behalve wanneer de kaart daar wordt ingezet voor 'blockchain processing'.

De wijziging werd eind vorige maand stilletjes doorgevoerd in de EULA van de Geforce-driver. Daarin zijn onder andere bepalingen opgenomen die beperken wat de gebruiker met de software mag doen. Nu is een nieuwe clausule toegevoegd, waarvan de Engelse versie als volgt leest:

No Datacenter Deployment. The SOFTWARE is not licensed for datacenter deployment, except that blockchain processing in a datacenter is permitted.

Omdat Nvidia het gebruik van Geforce-kaarten in datacenters expliciet blijft toestaan voor mining, wordt duidelijk dat de wijziging vooral is bedoeld voor datacenterklanten die van deep learning gebruik willen maken. Voortaan moeten die investeren in duurdere videokaarten uit de professionele Tesla- of Quadro-lijnen van Nvidia. Voor die kaarten, die in tegenstelling tot de Geforce-consumentenmodellen specifiek bedoeld zijn voor dergelijk gebruik, geldt de bovenstaande beperking namelijk niet.

Deep learning en andere ai-toepassingen hebben veel rekenkracht nodig, waarvoor de gpu's van een bedrijf als Nvidia zich bij uitstek lenen. Het bedrijf is een belangrijke speler op de markt voor deep learning. Dat bleek ook uit de laatste kwartaalcijfers van Nvidia: het bedrijf bewerkstelligde een forse omzetgroei, wat onder meer te danken was aan een 109 procent hogere verkoop van kaarten voor datacenters ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Zoals Golem schrijft, heeft de wijziging inmiddels al gevolgen. De Japanse datacenterbeheerder Sakura Internet heeft op zijn website aangekondigd dat het voorlopig stopt met het aanbieden van quad-gpu-servers met daarin vier Titan X-consumentenkaarten. Dat gebeurde nadat Nvidia het bedrijf schriftelijk wees op de gewijzigde voorwaarden. Sakura blijft wel quad-gpu-servers met de professionele Tesla-kaarten aanbieden.

De Tesla V100, Nvidia's nieuwste topmodel gericht op deep learning-toepassingen.

Bronnen: Golem, Nvidia

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*