Update CFexpress-geheugenkaarten: benchmarks bij Delkin (1,6 GB/s) en aankondiging ProGrade Digital

1 reactie

Nu PCIe en NVMe langzaam mainstream beginnen te worden bij ssd's, zien we de protocollen ook in een kleinere vorm van opslag opduiken: geheugenkaartjes. De SD Assoiciation werkt aan (micro)SD-kaartjes met PCIe en NVMe, maar ook voor grotere en snellere kaartjes is een standaard uitgebracht. CFexpress moet XQD gaan opvolgen en in eerste instantie geheugenkaartjes tot 2 GB/s mogelijk maken.

Twee bedrijven daar in de afgelopen nieuwe informatie over naar buiten gebracht. Delkin heeft als eerste een CFexpress-geheugenkaart laten zien en brengt daar nu benchmark van uit. Het bedrijf heeft een 512GB-kaartje getest met CrystalDiskMark 5.2.1 en daar kwamen indrukwekkende getallen uit. Sequentieel lezen gaat met 1569 MB/s terwijl met schrijven bijna 1 GB/s gehaald wordt. Daarmee is het geheugenkaartje sneller dan alle SATA-SSD's, terwijl zelfs de random-prestaties voorbij de maximumsnelheden van veel andere geheugenkaartjes gaan.

De tweede aankondiging komt van ProGrade Digital, een nieuw bedrijf opgericht door oud-bestuurders van Lexar. Het bedrijf lanceerde twee weken geleden zijn eerste producten: een CFast 2.0-kaartje, SD UHS-II-kaartjes en een gecombineerde USB 3.1 geheugenkaartlezer. Het bedrijf heeft nu in een reactie aan DPReview aangegeven geen XQD-kaartjes te gaan maken maar gelijk op CFexpress te focussen, waarvan de eerste kaarten in 2018 moeten verschijnen. Hierbij wordt NVMe gebruikt en twee PCIe 3.0-lanes, zodat ook deze kaartjes 2 GB/s kunnen gaan halen. Tevens kunnen camera's die nu XQD ondersteunen via een software-update CFexpress-kaarten aan.

CFast 2.0-kaartje, geheugenkaartlezer en SD UHS-II-kaartje van ProGrade Digital

Delkin's CFexpress-kaart

Bronnen: Delkin, DPReview, BuisnessWire

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*