Philips introduceert Momentum 436M6VBPAB, de eerste HDR1000 monitor

46 reacties

Op een evenement in Malaga dit weekend introduceert Philips een nieuwe 4K-monitor, de 436M6VBPAB. Dit eerste beeldscherm in de nieuwe Momentum-lijn wordt in de markt gezet als 'entertainment monitor', en is expliciet gericht op console gamers - maar heeft ook genoeg in zijn mars om de belangstelling van pc-gamers te wekken. Niet in de laatste plaats omdat dit de eerste monitor is die officieel VESA HDR1000 gecertificeerd is. Hardware.Info was (en is) van de partij.


De Momentum 436M6VBPAB (waar we op IFA vorig jaar al een preproductie model van konden zien) moet een gat in het product aanbod van de gezamenlijke monitormerken van TPV Technologies (AOC en Philips) opvullen: waar AOC met Agon een breed aanbod heeft voor pc-gamers, worden console gamers tot dusver nog niet voldoende bediend, aldus de mensen van MMD (het dochterbedrijf van de joint venture tussen TPV en Philips, dat de exclusieve licentie heeft om Philips beeldschermen te maken en te verkopen). 

De 436M6VBPAB staat op een voet die het midden houdt tussen een monitor - en een tv-exemplaar: het is een huiskamervriendelijk design, maar het scherm kan er wel op kantelen, wat prettig is voor wie het op een bureau zet of een lager geplaatst tv-meubel.

Monitor voor console

Console gamers maken traditiegetrouw gebruik van een televisie, maar door de in die apparaten alomtegenwoordige beeldverwerking en -optimalisatie is input lag doorgaans een zwak punt van die producten. Daarnaast zijn goedkopere televisies veelal voorzien van een ips-paneel, waarbij helderheid een sterke eigenschap is, maar contrast en zwartwaardes vaak minder goed uitpakken. Het zijn dan ook met name die aspecten die Philips met de 436M6VBPAB wil adresseren. Deze monitor maakt gebruik van een va-paneel, en moet een - in vergelijking met televisies - zeer lage input lag hebben. Die is er overigens wel, volgens Philips bedraagt deze 21 ms. Onduidelijk is hoe dat is gemeten, maar onze eigen tests zullen dat mettertijd uitwijzen.

Adaptive sync, Smart Response

Daarnaast zit er meer techniek in het nieuwe scherm om een soepele game-ervaring mogelijk te maken. Zo ondersteunt het Adaptive Sync - het is niet Freesync gecertificeerd, maar de twee technieken moeten onderling compatible zijn - en maakt het gebruik van Philips Smart Response, de naam die het bedrijf geeft aan zijn overdrive-implementatie. Hiermee moeten ook op va-basis beelden zonder ghosting of tracing mogelijk zijn - Philips claimt zelf een responstijd van 4 ms, ruim voldoende voor de maximaal 60 Hz waartoe het paneel in staat is. Tot voor kort was Adaptive Sync geen meerwaarde voor console gamers, maar sinds de Spring Update voor Xbox zouden bezitters van een Xbox One hier in elk geval profijt van moeten hebben.

Ambiglow

Liefhebbers van Philips-televisies zijn veelal fan van de Ambilight-functie die op veel toestellen van het merk kan worden aangetroffen; de 436M6VBPAB beschikt hier niet over, maar heeft een 'next best thing' in de vorm van Ambiglow. Deze basale implementatie vertoont ook met het beeld meekleurende verlichting buiten het toestel, maar alleen in een strook van 10 flinke leds in de onderrand. Navraag bij een medewerker van het merk leerde dat men ervoor heeft gekozen om deze niet achterop te plaatsen, omdat het scherm niet altijd tegen een muur geplaatst zal worden - een argument dat bij concurrenten als Asus en LG kennelijk minder zwaar woog, al moeten we bij de modellen van die merken opmerken dat de leds aan de achterzijde niet voldoende krachtig zijn om op een muur te weerkaatsen. Hoe dan ook komt de implementatie op dit nieuwe scherm wat halfslachtig over, al is deze in elk geval wél zichtbaar. De kleuring zou bepaald worden door het op het scherm getoonde beeld, waarbij een gemiddelde wordt berekend en uitgestraald.


Kleur op de muur dankzij fikse led-spotlights, niet de monitor.

Hoe dat in de praktijk uitpakt gaan we bij de test nog wel nader bekijken: op het evenement was het niet (goed) zichtbaar, mede door de enorme gekleurde leds die achter de schermen waren gepositioneerd - de kleuring die je op de foto's ziet is dus niet van de monitor afkomstig (ten overvloede).

Specificaties: HDR1000, DCI-P3


Een woud aan hdr-standaarden, maar die van VESA moeten uitkomst gaan brengen

Veruit de meest in het oog springende specificatie is de maximale helderheid van 1000 nits. Ook al gaat het hier om een piekhelderheid die alleen behaald wordt als niet het hele scherm gelijkmatig verlicht wordt, dan nog is het indrukwekkend - dat geldt ook voor de geclaimde 720 cd/m² wanneer wél het hele scherm wit kleurt. Het backlight is niet full array local dimming, maar heeft wel 32 zones die onafankelijk van elkaar kunnen dimmen, zo maakten we althans op uit de toelichting van de aanwezige vertegenwoordiger. Zowel het backlight als het paneel zelf zijn voorzien van een quantum dot filter, dankzij welke een DCI-P3 dekking van 97,6% bereikt kan worden. Daarnaast claimt Philips een sRGB (BT.709) dekking van 100% en 10-bits kleurweergave voor 1,07 miljard kleuren (8-bits + frc). HDR10-signalen worden ondersteund en dus correct weergegeven. Daarmee voldoet het scherm aan de basiseisen die gesteld worden voor de hoogste VESA-norm, HDR1000. 


Philips maakt gebruik van een quantum dot film voor het paneel, maar heeft naar eigen zeggen ook het backlight voorzien van quantum dots voor een groter kleurbereik.

De geclaimde responstijd is 4 ms, het enige vermelde contrast is 50.000.000:1 - beide waardes die we ter kennisgeving aannemen en in een toekomstige test in perspectief zullen plaatsen. De connectiviteit omvat displayport 1.2 in drie smaken (full size, mini en usb-c), één hdmi 2.0-aansluiting (opmerkelijk voor een monitor die voorbestemd is voor de huiskamer), een usb 3.0 hub, analoge audio in- en uitgangen in 3,5mm-formaat en ingebouwde stereo 7W speakers met 'DTS sound'. 


Slechts één hdmi 2.0-ingang is opmerkelijk, maar displayport is in drie varianten aanwezig.

Vermeldenswaardig aan de verdere functionaliteit is een 'flicker free' backlight, low blue light modus (zoals bekend is die van Philips wat geavanceerder dan bij de concurrentie, waardoor het beeld er minder gelig uitziet), MultiView support om inputs van twee systemen gelijktijdig weer te geven en een draadloze afstandsbediening.

Merk/model Philips 436M6VBPAB
Diagonaal 43 inch
Resolutie 3840x2160
Paneeltype Vertical Alignment
HDR VESA HDR1000, HDR10
Max. helderheid 1000 cd/m² (piek), 720 cd/m² (volledig scherm)
Kleurdiepte 10-bits (8-bits + FRC), 1070 mln. kleuren
Kleurbereik DCI-P3 97,6%, sRGB/BT.709 100%
Responstijd 4 ms
Synchronisatie Adaptive Sync
Dyn. Contrast 50.000.000:1
Aansluitingen HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 (mini, standaard), USB-C (DP alt.)
Audio 3,5 mm in- en uitgang (hoofdtelefoon)
USB hub 3.0
Speakers 2x 7W
Bijzonderheden Low blue light, flicker free, PbP

Prijs

De Philips 43M6VBPAB is niet uniek met zijn functionaliteit - er zijn sinds kort ook televisies met Freesync-ondersteuning en ook een lage input lag behoort op een aantal toestellen tot de mogelijkheden. Echter, deze toestellen bevinden zich op zijn best in het middensegment van de tv-markt en zijn daarmee beduidend duurder dan de adviesprijs van de nieuwe Philips, die 799 euro moet gaan kosten.

We zijn momenteel nog in Malaga, dus als we meer details over de Momentum 43M6VBPAB loskrijgen, zullen we die verwerken in dit bericht.

[update] In onze berichtgeving vanaf IFA vorig jaar meldden we dat er een HDR600 en een  HDR1000 model zouden komen voor respectievelijk 799 en 899 euro. Inmiddels heeft MMD het plan voor de eerste laten varen, en het tweede model krijgt dus de prijs daarvan. In China komt wel een HDR400 variant op de markt, maar die komt (vooralsnog) niet naar Europa.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Philips Momentum 436M6VBPAB

Philips Momentum 436M6VBPAB

  • 43 inch
  • 102 ppi
  • AMD FreeSync
  • 60 Hz
  • HDR
  • HDMI
  • DisplayPort
  • 4 ms
  • 720 cd/m²
  • 4000 : 1

€ 682,91

2 winkels
« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*