Intel komt met Optane-geheugen dat in DDR4-slots past

18 reacties

Intel heeft de eerste werkende Optane-dimms laten zien. De geheugenmodules zijn gebaseerd op 3D XPoint-technologie en komen in varianten met 128, 256 en 512 GB.

De Optane-modules bestaan uit opslagchips die hun data ook vasthouden wanneer de stroom er vanaf valt, maar een stuk sneller zijn dan zelfs de snelste nvme-ssd's. Ze halen het echter nog niet bij daadwerkelijke ram. Of de modules met gewone ram op hetzelfde geheugenkanaal gecombineerd kunnen worden, heeft Intel nog niet duidelijk gemaakt. AnandTech speculeert echter dat het testsysteem, dat over 192 GB ram beschikt, is uitgerust met 16 GB ram op elk geheugenkanaal.

Volgens Intel hebben de Optane-modules twee keer zoveel overhead voor foutcorrectie als ecc-geheugen. De modules worden door de volgende generatie van het Xeon-platform ondersteund en passen op gewone ddr4-slots. Momenteel kunnen mogelijke gebruikers de technologie uitproberen en de eerste klanten krijgen de modules later dit jaar. In 2019 moeten de Intel Optane DC Persistent Memory-modules breed verkrijgbaar zijn.

Bron: AnandTech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*