Nieuwe Nvidia-NDA "een muilkorf voor de journalistiek"

204 reacties

Nvidia heeft zijn non-disclosure agreement (nda) bijgewerkt. Normaal zou dit niet bijzonder interessant zijn, maar de nieuwe nda schoot bij de Duitse website Heise dermate in het verkeerde keelgat dat ze hem gepubliceerd hebben als artikel. Volgens Heise is het document in strijd met journalistieke principes - de overeenkomst wordt zelfs een "muilkorf voor de media" genoemd.

De opmerkelijkheden beginnen al bij de manier waarop Nvidia de nda aan de pers aanbood. Heise ontving het document op 20 juni, met het verzoek om het uiterlijk twee dagen later te ondertekenen. Ook gaat de geheimhoudingsplicht niet over een bepaald product of onderwerp. De juridische afdeling van Heise had schijnbaar geen idee wat ze met de nda moesten.

 

In het document staat bijvoorbeeld dat vertrouwelijke informatie enkel "in het voordeel van Nvidia" gebruikt zou mogen worden. De Duitse site interpreteert dit als 'alleen wat Nvidia goed uitkomt, mag geschreven worden' en voelt zich daardoor gedegradeerd tot promotiekanaal.

Ook stelt de overeenkomst dat vertrouwelijke informatie vijf jaar geheim gehouden moet worden, maar als het gaat om een zogenaamd 'beroepsgeheim' vervalt de geheimhoudingsplicht nooit. Dit zou dus kunnen betekenen dat journalisten een bepaald detail nooit (ongestraft) zouden mogen onthullen. 

Heise heeft duidelijk gemaakt de nda niet te zullen ondertekenen, en achtte het hun journalistieke plicht om "transparantie te creëren" door het document in zijn volledigheid te publiceren.

Bron: Heise.de

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*