Prototype PCB 'volgende generatie Nvidia-kaart' met GDDR6 duikt op

35 reacties

Op Reddit heeft een gebruiker foto's geplaatst van iets wat lijkt op een development board voor nieuwe Nvidia-hardware. Op het pcb zit geen gpu, maar wel is 12 GB aan gddr6-geheugen te zien, verbonden met een 384-bit bus. Ook beschikt het bord over een tweede-generatie NVLink-connector, alsmede drie achtpins-stroomaansluitingen.

Volgens de gebruiker zou de foto afkomstig zijn van 'een vriend' die werkt voor een bedrijf dat pcb's voor Nvidia-kaarten test. Op de foto zou een pcb bedoeld voor een model uit 'de nieuwe line-up' staan. Onduidelijk is om welke kaart het precies gaat. Op het testboard zit geen gpu geïnstalleerd. Zoals Wccftech opmerkt, zijn de afmetingen van de ball grid array waarop de gpu wordt geïnstalleerd echter anders dan de huidige modellen gpu's.

Ook de wel aanwezige gddr6-geheugenchips duiden erop, dat de pcb inderdaad bedoeld is voor het testen van een volgende-generatie Nvidia gpu. Eerder al waren er geruchten dat de kaarten het nieuwe geheugen zouden gaan gebruiken. Vanwege de hoge resolutie van de foto is het typenummer van de chips te lezen, zodat duidelijk wordt dat het gaat om in totaal 12 GB aan gddr6-geheugen. Het aantal chips duidt op een 384-bit brede bus. Dat zou een geheugenbandbreedte van 672 gigabyte per seconde mogelijk maken - een stuk meer dan de huidige consumentenkaarten van Nvidia.


De foto van het PCB dat bedoeld zou zijn voor het testen van een nieuwe Nvidia-gpu. Bron: Reddit.

Op het testboard zijn maar liefst drie achtpins stroomaansluitingen te zien. Dat hoeft niet te betekenen dat de resulterende productiemodellen bijzonder veel stroom zullen gaan verbruiken. Het pcb zou per slot van rekening bedoeld zijn voor testdoeleinden. De drie stroomaansluitingen kunnen extra flexibiliteit bieden om te testen welke kloksnelheden voor productiemodellen zullen worden gebruikt.

Wanneer de volgende generatie Nvidia-gpu's voor consumenten moet uitkomen is nog ongewis. De kaarten met Nvidia's nieuwe mainstream-gpu, ook bekend onder de naam 'Turing', zouden hogere kloksnelheden, versnelling voor real-time ray-tracing en andere nieuwigheden als HDMI 2.1 gaan bieden. Recente geruchten duiden erop dat de introductie van de nieuwe kaarten wordt vertraagd doordat er nog een overschot zou bestaan aan kaarten van de huidige generatie.

Bronnen: Wccftech, Reddit

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*