'Google wil Android nog altijd vervangen door Fuchsia'

51 reacties

Zo'n twee jaar geleden berichtten we over Fuchsia, een nieuw besturingssysteem waar Google aan werkt. Destijds was het nog niet zeker wat precies het idee achter het nieuwe OS was, maar was er al een vermoeden dat het een soort unificatie van Android en Chrome OS zou worden. Nu bericht Bloomberg dat Fuchsia inderdaad bedoeld is om Android te vervangen - blijkbaar binnen een jaar of vijf.

Google heeft zich in de tussentijd weinig uitgelaten over het besturingssysteem. Afgelopen jaar kwam er al wel een demo van Fuchsia online op GitHub, waarin de functionaliteit en esthetiek geprobeerd kan worden. Hierin is te zien dat Google zijn bekende 'Material Design' ook op het nieuwe platform door lijkt te zetten. 

Volgens Bloomberg kampt Google echter met flinke interne conflicten over de werking van Fuchsia. Vooral de verwerking van privacy in het OS, en de balans daarvan tegenover de mogelijkheid om gegevens te verzamelen (die vervolgens weer voor advertenties gebruikt kunnen worden) zorgt voor spanningen. Naar verluidt wil het ontwikkelaarsteam meer privacy-features integreren, maar ziet de advertentie-afdeling dit niet helemaal zitten. 

Google-baas Sundar Pichai zou intern zijn steun voor het project kenbaar hebben gemaakt, en het OS wordt nu door meer dan 100 mensen ontwikkeld. Fuchsia zou een kans zijn voor Google om fundamentele beslissingen die bij het ontwikkelen van Android zijn gemaakt te herzien, zoals bijvoorbeeld het updatebeleid. Echter is het natuurlijk erg moeilijk om af te stappen van het besturingssysteem wat op zo'n 85 procent van alle smartphones draait, en in totaal ruim 1 miljard apparaten verzorgt.

Fuchsia lijkt ontworpen om op allerlei apparaten te kunnen draaien, van IoT-devices tot laptops. Hier en daar wordt dan ook gesuggereerd dat Google het aanvankelijk wil gaan gebruiken om apparaten zoals de Chromecast en Google Home smartspeakers te besturen.

Bronnen: Bloomberg, SlashGear

« Vorig bericht Volgend bericht »
0