Toshiba en Western Digital leveren samples uit van 1,33 Tb QLC-NAND

Door , bron: Toshiba, Western Digital


Western Digital en Toshiba beginnen met het uitleveren van samples van 96-laags qlc-geheugen met 1,33 terabit per chip. Beide bedrijven hebben samen aan de ontwikkeling van het BiCS 4 flash-geheugen gewerkt, een eigen vorm van 3d-nand.

Qlc-nand kan vier bits per cel opslaan en biedt daardoor een nog grotere opslagcapaciteit dan tlc-geheugen tegen marginaal hogere kosten. Hierdoor kunnen ssd's flink goedkoper worden in hoge capaciteiten. Daar staat tegenover dat de levensduur korter is. De twee bedrijven geven geen specificaties op, maar bij Micron gaat het qlc-nand drie keer minder lang mee dan tlc-geheugen, tien keer minder dan mlc en honderd keer minder dan het flink duurdere slc-nand.

Western Digital en Toshiba hebben nu de 1,33 terabit-chip werkend, die zestien hoog opgestapeld kan worden. Op deze manier kan er met een enkele nand-toren 2,66 terabyte aan opslag gecreëerd worden. WD geeft aan dat de samples al uitgeleverd worden en dat het nog dit jaar met volumeproductie start. Toshiba loopt wat achter en verstuurt in september pas samples met massaproductie in 2019.


Toshiba's variant.


Vandaag in het nieuws

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*