AOC: betaalbare 144Hz 4K op komst

28 reacties

Deze Computex zagen we eindelijk de introductie van de 144 Hz ultra hd-monitoren met G-sync HDR van Asus en Acer, respectievelijk de PG27UQ en de X27, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Nvidia. Deze zetten een nieuwe standaard neer voor gamingmonitoren, maar het prijskaartje zorgt ervoor dat voor de meesten van ons de combinatie van 4K-klasse weergave en 144Hz-verversingsfrequentie een ver-van-het-bed-show blijft. Op Gamescom in Keulen lichtte AOC een tipje van de sluier op van de plannen voor volgend jaar. Eén daarvan: betaalbare 144Hz 4K-monitoren.


Het gaat wel nog even duren, want op dit moment rept de roadmap over een introductie in het voorjaar van 2019, maar dan moet deze dochter van de Chinese monitorengigant TPV Technologies met een 28-inch monitor komen die 3840x2160 pixels telt en 144 beelden per seconde kan weergeven. Hoewel velen direct zullen roepen dat er bijzonder weinig videokaarten zijn die deze combinatie in een moderne game kunnen leveren, heb je ook bij lagere frequenties al voordeel van de kortere tijd eer het volgende beeld getoond kan worden.

De AG283UX moet gebruik maken van een 28-inch tn-paneel, vergelijkbaar met de monitoren die rond 2014 de 4K-hausse inluidden met betaalbare beeldschermen met deze vier keer zo hogere resolutie als full hd. De prijs is nog niet definitief vastgesteld, maar zal een fractie zijn van wat je momenteel moet neertellen voor de twee schermen die deze combinatie van frequentie en resolutie bieden.

Uiteraard moeten we voor dat geld geen full array local dimming backlight verwachten en ook G-sync is niet aanwezig - in Freesync 2 HDR wordt wel voorzien; ook belooft AOC een 1ms responstijd. Naar verluidt zal het scherm ook beschikken over aangename hoeveelheid inputs: twee keer hdmi, twee keer displayport en zelfs nog een vga-poort. 

Agon 3

Het is dus nog even afwachten, maar er zijn meer 144 Hz 4K-schermen op komst. Voor die tijd mogen we overigens nog het een en ander verwachten van AOC, want het merk zal eerst zijn lang verwachte (vorig jaar op Gamescom al aangekondigde) Agon 3-monitoren introduceren, waar we zowel de AG273QCG met G Sync, 165Hz op 2560x1440 met een tn-paneel mogen verwachten, als de AG273QCX met 144Hz op dezelfde resolutie met een va-paneel. De eerste in november, de tweede in december.


AG273QCX (Freesync 2 HDR)


AG273QCG (G-sync)

AG353UCG: G-Sync R3

Volgend jaar wordt de Agon 3 familie dan nog uitgebreid met de AG353UCG, een naar verluidt "G Sync R3"model met 200Hz en een resolutie van 3440x1440, en een ahva-paneel (de ips-variant van AUO). Nu komen we in speculatief gebied, maar G Sync R3 zou wel eens G Sync in combinatie met hdmi 2.1 kunnen zijn, waarmee de bandbreedte beperking die gebruik van chroma subsampling op de onlangs geïntroduceerde G-sync HDR-monitoren zou komen te vervallen.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0