ASUS ROG Dominus Extreme aangekondigd: EEB-moederbord ontwikkeld voor Xeon 28-core CPU

7 reacties

ASUS introduceert zijn nieuwe Prime X299-Deluxe II en ROG Dominus Extreme moederborden. Naast de lancering van deze nieuwe borden heeft ASUS ook zijn huidige lijn X299 moederborden een bios-update gegeven om ze compatibel te maken met de recent gelanceerde Intel Core X-serie processors. De ROG Dominus Extreme is ontwikkeld voor extreme builds, in samenwerking met Intel.

ROG Dominus Extreme

ASUS heeft zijn nieuwe ROG Dominus Extreme ontwikkeld voor de nieuwe Core X-serie processors van Intel, maar met name de 28-core Intel Xeon W-3175X, die verwacht wordt in december. De ROG Dominus Extreme wordt zeer waarschijnlijk in die periode op de markt gebracht. Volgens ASUS zijn zij een van twee fabrikanten die met Intel mogen samenwerken om zo’n enthusiast-geörienteerd moederbord te ontwikkelen.

 

Het gaat om een eeb-vormfactor moederbord met een afmeting van 35,5 x 35.5 cm, waarbij zoveel mogelijk ruimte is benut voor verschillende features. Zo wordt het socket geflankeerd door twaalf ddr4 dimm-sloten en is er ondersteuning tot 192 GB aan werkgeheugen. Naast de dimm-sloten zijn twee dimm.2-sloten voor een totaal aan vier nvme ssd's ertussen. Dubbele u.2-poorten bieden ruimte aan extra nvme ssd's, terwijl vier pci-express x16-sloten een rij vormen voor vier videokaarten. Om bottlenecks te voorkomen is alles rechtstreeks verbonden met de cpu.

Een platform als dit heeft veel stroom nodig. Er kunnen dan ook twee voedingen aangesloten worden. Naast de negen eatx-stroomconnectoren, zijn er zes exclusief voor 12v-stroom. Een industrieel sterke 32 fasen stroomvoorziening rekt zich uit over de volle lengte van het bord en zitten verstopt onder een grote heatsink met actieve koeling. Vier ventilatoren zitten onder de heatsink en draaien alleen wanneer dat nodig is.

De rest van het bord is geheel voorbereid voor custom loop waterkoeling, beginnende met een speciale connector met ondersteuning voor temperatuurmetingen, flow monitoring en lekdetectie voor compatibele cpu koelblokken. Aparte headers voor flow en temperatuursensoren laat het toe andere punten in het systeem te monitoren. Twee van de fan headers zijn bedoeld voor pompen. Verder heeft de fabrikant twaalf fan headers toegevoegd.

Het schild is van aluminium en het LiveDash oled display maakt gebruik van hetzelfde 1,77 inch kleurendisplay als de Ryujin en Ryuo waterkoelers van de fabrikant. Rgb verlichting komt door het schild heen en vier rgb-headers zijn beschikbaar voor uitbreiding van verlichting. Twee daarvan zijn standaard en twee zijn adresseerbaar. 

Er is ondersteuning toegevoegd voor 10G ethernet, om nog eens te benadrukken dat de fabrikant gebruik heeft gemaakt van materialen die ze toepassen in workstation- en serverbuilds. Ook wordt er gesproken over Gigabit-klasse wifi, naast ASUS SupremeFX ausio, wat waarschijnlijk neerkomt op een Realtek ALC1220 audiocodec. Ook heeft het bord de nieuwe ASUS Node connector voor het aansluiten van specifieke componenten.

Prime X299-Deluxe II

De nieuwe Prime X299-Deluxe-II verliest ondersteuning voor 4-core Kaby Lake-X cpu's, om gebruik te kunnen maken van processors met meer cores. Het nieuwe moederbord maakt gebruik van een 12 fasen stroomvoorziening voor de socket en nog eens twee voor het werkgeheugen. Een paar flinke heatsinks zorgen voor de benodigde koeling. Het bord is voorzien van twee headers voor waterkoeling en vijf fan headers. Het bord wordt ook gebundeld met de ASUS Fan Extension Card II, waardoor er effectief zes extra fan headers worden toegevoegd, aangestuurd door de software FanXpert Intelligence. De uitbreidingskaart bevat drie headers voor temperatuursensoren en drie weerstanden om aan verschillende componenten te bevestigen. Ook dit bord heeft een LiveDash oled display en een ASUS Node Connector. 

Het bord heeft drie pci-express x16-sloten, drie m.2-sloten en acht sata600-aansluitingen. Audio wordt verzorgd door de Realtek ALC1220 audiocodec. Er wordt gebruik gemaakt van 5G-ethernet van Aquantia, beschikbaar via een secundaire lan-poort die is verbonden met een Intel netwerkcontroller. 

 

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*