Apple investeert $ 600 miljoen in Dialog voor zelf ontworpen power management-chips

2 reacties

Apple was al aardig op weg met eigen ontworpen hardware in zijn producten, maar voegt daar nog een categorie chips aan toe. Het investeert flink in het Engelse Dialog - al lange tijd de maker van power management-chips in zijn producten. De deal houdt licenties voor patenten in en dat medewerkers voor Apple gaan werken. Effectief dus een nieuwe stap in eigen ontworpen hardware.

Het is niets nieuws dat de Amerikaanse tech-gigant zoveel mogelijk in eigen huis wil ontwerpen en een flinke vinger in de pap heeft bij toeleveranciers. Wel is er een trend dat het bedrijf daadwerkelijk steeds meer zelf ontwerpt met eigen werknemers. De A-serie soc's waren het begin, maar tegenwoordig valt ook de gpu in dit rijtje. Overigens een 'bijna' doodsteek voor Imagination.

Met de Dialog-deal gaat dit alles weer een stapje verder en haalt Apple kennis in huis om chips te maken die verantwoordelijk zijn voor de elektriciteitshuishouding van zijn apparaten. Wat het bedrijf hiermee denkt te behalen, behalve minder afhankelijkheid van derden en lagere kosten, is niet bekend. Mogelijk ziet het potentieel in een betere accuduur, maar dat blijft speculeren.

In totaal is met de overeenkomst 600 miljoen US-Dollar gemoeid. De helft daarvan is voor het gebruiken van gepatenteerde technieken en kennis, een aandeel in het bedrijf en driehonderd medewerkers die voortaan voor Apple werken. De andere $ 300 miljoen is voor de producten die het in de komende drie jaar afneemt. Aan de bedrijfsvoering van Dialog verandert in de praktijk vermoedelijk weinig, mits de autoriteiten de deal goedkeuren.


Power management-chips (groen en blauw) in de iPhone Xs.

Bronnen: iFixit, Dialog Semiconductors

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*