Apple's nieuwe Mac mini krijgt 6-core cpu en tot 64 GB aan RAM

66 reacties

Apple hield vandaag zijn tweede evenement van dit jaar, waarop het de Macbook Air vernieuwde, net als de iPad Pro en, na een eeuwigheid, een nieuwe Mac mini.

Apple claimt dat het grootse verbeteringen heeft doorgevoerd, zo zou de cpu vergeleken met de vorige generatie zo'n vijf keer sneller moeten zijn, en is de geïntegreerde gpu van Intel maximaal 60% sneller. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de Intels Core i3, i5- en i7-cpu's uit de achtste generatie, waarmee je maximaal zes cores tot je beschikking hebt met een boostsnelheid van 4,6 GHz. Bovendien heeft het basismodel al vier cores en een boostsnelheid van 3,6 GHz en er is een coprocessor ingebouwd, de Apple T2 'security chip', die onder andere het opslaggeheugen kan versleutelen.

Waar het bij de vorige generatie mogelijk was om de kabouter uit te rusten met 16 gigabyte ram, zijn er nu opties voor 8, 16, 32 en zelfs 64 GB aan sodimm-ram. Ook qua opslaggeheugen hoef je je geen zorgen te maken, dit is configureerbaar van 128 GB over pci-e voor het goedkoopste model tot en met 2 TB voor de duurste configuratie. Apple vertelt ons dat de opslag maximaal vier keer zo snel is vergeleken met de vorige generatie.

Aan de achterkant zien we voor zo'n klein apparaatje een hoop i/o: er zijn vier Thunderbolt 3-poorten aanwezig, een hdmi 2.0-aansluiting, twee usb 3.0-poorten, (gelukkig) een 3,5mm-jack en een ethernetpoort, waarbij bij de laatste bovendien is te kiezen voor 10 Gigabit. Ook is er 802.11ac wifi en Bluetooth 5.0 aanwezig.

Daarnaast heeft Apple de koeloplossing naar eigen zeggen volledig herontworpen, deze moet nu efficiënter zijn met twee keer zoveel airflow. Apple liet ook zien dat de computertjes aan elkaar te koppelen zijn, bijvoorbeeld om een render farm mee te bouwen als dat je ding is. Apple heeft een 'geheel nieuwe aluminiumlegering' gemaakt, die het mogelijk maakt om de Mac mini net als de andere nieuwe producten te maken uit 100% gerecycled aluminium.

De minicomputer is alleen beschikbaar in Space Gray, prijzen variëren van 800 dollar voor de basisversie met de Core i3 tot 1100 dollar voor de variant met de i5, 8 GB ram en 256 GB opslag. Meer ram, een i7 en meer opslag gaat je uiteraard meer kosten. Ook dit product is 7 november al beschikbaar.

Bron: Apple

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*