Deze monitoren ga je zien in 2019: blik op de roadmaps van paneelfabrikanten

34 reacties

Er was een tijd dat er vrijwel niets gebeurde in monitorenland, maar met die trend lijkt inmiddels definitief gebroken. Het hoogtepunt tot nu toe zijn toch wel de 4K 144Hz-monitoren met hdr van Asus en Acer. De paneelfabrikanten die de daadwerkelijke schermen in monitoren produceren hebben echter voldoende nieuws op stapel staan voor volgend jaar. De collega's van TFT Central doken in de roadmaps van AU Optronics, LG Display en Samsung - hieronder hebben we kort samengevat wat je mag verwachten.

Let wel, het gaat hier steeds om de productie van panelen. Tussen de productie van de schermpanelen en de verkoopstart van de daarmee uitgeruste monitoren zit doorgaans minstens een paar maanden.

AU Optronics

AU Optronics focust voornamelijk op de productie van ahva-panelen, die qua techniek vrijwel identiek zijn aan de ips-panelen van LG. Het produceert echter ook een aantal tn-panelen, waaronder de 240Hz 1080p-panelen die we het afgelopen jaar in diverse monitoren tegenkwamen. Nog deze maand wordt echter ook de productie van een 240Hz 1440p-paneel aangevangen - wellicht gaan we op CES al de eerste monitoren zien die hiervan gebruikmaken. Tegelijkertijd worden de bestaande 1080p-panelen van een update voorzien met een lagere responstijd.

AOC Agon AG251FZ
Een 240Hz-scherm met full hd-resolutie van AOC.

Eveneens nog dit jaar moet een 27" ahva-paneel met een wqhd-resolutie en een verversingsfrequentie van 165 Hz in productie gaan. In de zomer van volgend jaar komen daar varianten met een 240Hz-refreshrate bij, waarmee het de eerste 240Hz ips-panelen zouden zijn. Wel komt dit 240Hz-paneel in ieder geval in eerste instantie alleen met 1080p-resolutie beschikbaar. Opvallend is bovendien dat het paneel geschikt zal zijn voor de bredere DCI-P3 kleurruimte, een trend die we enkele maanden geleden al signaleerden. Goedkopere versies met sRGB en 144Hz zullen eveneens beschikbaar komen, in zowel 25" als 27".

Twee varianten van het 4K 144Hz-paneel met full-array local dimming dat Acer en Asus gebruiken voor hun in de inleiding aangehaalde schermen, zijn plotsklaps van AU Optronics' roadmap verdwenen. Het gaat om een grotere 32"-variant van hetzelfde paneel en een goedkopere 27"-versie zie het zonder fald zou moeten stellen. Wie toch de nodige duizenden euro's aan een monitor wil spenderen, kan altijd nog zijn geluk op met de door Nvidia bedachte Big Format Gaming Displays. Het hiervoor door AU Optronics geproduceerde 65" va-paneel met 144Hz-refreshrate en HDR1000-ondersteuning gaat nog voor het jaareinde in productie. De BFGD's gaan vermoedelijk tegen de 5000 euro kosten, zo berichtte Hardware.Info eerder.


Nvidia's BFGD in de uitvoering van HP, eerder dit jaar op Gamescom.

Nog een laatste nieuwtje: de 35" ultrawide-panelen met een resolutie van 3440 bij 1440 pixels, een 200Hz-refreshrate en een fald-backlight die zullen worden gebruikt in de Asus RoG Swift PG35VQ en Acer Predator X35 zijn nu in productie. De genoemde monitoren komen dan ook vermoedelijk begin 2019 op de markt.

LG Display

Ook de schermentak van LG heeft de nodige gamingpanelen op de planning staan. In de eerste helft van volgend jaar zal LG de productie van een nieuw 27" ips-paneel aanvangen, met een wqhd-resolutie en een refreshrate van 165 Hz. Het bedrijf zou ernaar streven om een responstijd van 1 ms grijs-naar-grijs te kunnen bieden - problemen daarmee zijn mogelijk de reden van het uitstel, want dit paneel zou oorspronkelijk nog dit jaar af moeten zijn.

LG blijft de grote aanjager van de ultrawide-markt, en op de roadmap zien we dan ook diverse ultrabrede panelen terug. In het tweede kwartaal van volgend jaar komt een 37,5"-paneel met een resolutie van 3840 bij 1600 pixels en een 144Hz-refreshrate beschikbaar. De huidige LG 38UC99 is nog beperkt tot 75 Hz.

LG 38UC99-W
De opvolger van het paneel in LG's 38"-ultrawide krijgt een 144Hz-refreshrate.

Nog verder weg, namelijk het derde kwartaal van 2019, is LG's eerste ips-paneel met een 240Hz-refreshrate. Ook dit moet een '1ms-paneel' worden. Net de variant van AU Optronics komt het paneel in eerste instantie alleen in 1920 bij 1080 pixels beschikbaar. Voor het einde van volgend jaar komt LG ook met een alternatief voor het eerder besproken 4K 144Hz-paneel, maar het is nog niet duidelijk of LG's paneel ook hdr-ondersteuning zal bieden.

Tot slot werkt LG Display aan een nieuwe generatie 'borderless panels'. Schermen met een extra dunne rand zijn er al een tijdje, maar bij de eerste generatie bleef de onderrand nog dikker en bij de huidige panelen is er nog altijd sprake van een zwarte rand in het paneel zelf. Tegen het einde van 2019 moeten er 'real borderless' panelen beschikbaar komen, die zoals de naam al zegt (bijna) écht randloos moeten zijn. Bovendien zullen er voor het eerst ultra hd-panelen met zo'n dunne rand worden aangeboden.

Samsung

Ten slotte nog Samsungs paneeltak, dat zich vooral lijkt te richten op de va-techniek. Met pls maakt Samsung wel eigen ips-achtige panelen, maar die krijgen relatief kleine updates. In januari 2019 zal er bijvoorbeeld een 27" wqhd-paneel met sRGB-kleurruimte en HDR600-ondersteuning in productie gaan. Opvallend is de tweede en laatste introductie voor het eerste kwartaal, namelijk een 24" 16:10-paneel met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. In dat 'oude' segment is toch nog voldoende te beleven, zo bleek al uit onze vergelijkingstest in Hardware.Info Magazine #5/2018. Er zullen HDR400- en HDR600-opties komen, net als een variant met 'quantumdot-glas'.

Voor velen zullen de nieuwe va-panelen interessanter zijn - de betere zwartwaardes en daaruit volgend contrasten zijn de grootste voordelen van deze technieken tegenover ips. Wil je daar alles over weten, lees dan zeker ons 'TN vs. IPS vs. VA' artikel terug. Hoe dan ook, in het tweede kwartaal heeft Samsung volgens planning een 120Hz ultra hd-paneel van 32" gereed. Dit model is voorzien van een curve - een variant met een verversingssnelheid van 60 Hz is reeds in productie.

Ook de refreshrate van diverse 27"- en 31,5"-panelen krijgt in het eerste kwartaal van volgend jaar een upgrade. Het 31,5"-paneel met wqhd-resolutie krijgt een bescheiden boost van 144 naar 165 Hz, net als een 27"-variant met soortgelijke specs. Beide panelen komen gebogen uit de fabriek.

Samsung maakte dit jaar vooral de tongen los met zijn extreem brede ultrawides, die een beeldverhouding van 32:9 hebben. Nog deze maand gaat een nieuwe 49"-variant in productie, met een hogere resolutie van 5120 bij 1440 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz. Een kleinere 43"-versie met een bescheidener resolutie van 3840 bij 1200 pixels is al in productie. De 120Hz-versie daarvan zit in de vorige maand gereviewde Samsung C43J890, maar de nieuwe uitvoering krijgt een hogere 144Hz-refreshrate.

Samsung C49HG90
Samsungs extreem brede 49"-paneel krijgt een opvolger met een hogere resolutie.

Bronnen: TFT Central (1), (2), (3)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*